Proteini u prevenciji moždanog udara

  • 17.06.2014. 11:19

Ishrana s visokim udijelom proteina životinjskog porekla je u istraživanju kineskih naučnika povezana s 20 odsto manjim rizikom za moždani udar (šlog).

Istraživači Univerziteta u Nankingu navode da je najizraženiji pozitivan efekat u pogledu prevencije moždanog udara imala konzumacija proteina ribljeg porekla.

U prosjeku je svako povećanje prosječnog dnevnog unosa proteina za 20 grama bilo moguće povezati s dodatnim 26 postotnim smanjenjem rizika za šlog.

Istraživači su izračunali i da bi povećanje dnevnog unosa proteina na globalnom nivou dovelo do smanjivanja broja osoba preminulih od moždanog udara za 1,4 miliona godišnje.

Unos proteina je u ranijim studijama već povezan s manjim rizikom za aterosklerozu, povišenje krvnog pritiska i dijabetes.

  • 22:20 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:35 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:35 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.