Kršenje propisa

"Bijeli Dvor" bi mogao da ugrozi spomenike kulture

  • Izvor: ATV
  • 02.04.2022.20:00

Stambeno – poslovni kompleks I hotel sa pet zvjezdica – to će, sve je više izgledno, da se smjesti u samom centru Banjaluke. Ne bi tu bilo ništa sporno da se ne krše propisi, te da odgovara stilom.

Svojom veličinom I izgledom bi mogao da ugrozi spomenike kulture – Banski dvor, Narodno pozorište, uz to i Hram Hrista Spasitelja i zgradu Gradske uprave.

Svi u prvoj zoni zaštite kulturno – istorijskih spomenika. Ugrožene su i komšije. Pojedini vlasnici lokala uz gradilište se žale. Pred kameru nisu htjeli.

Iza nje nam pričaju da je uzurpirano I njihovo vlasništvo. Obišli smo danas gradilište…

"Čitav kompleks zgrade je srušen, zajedno sa lokalima koji su nekad bili na tom mjestu. Tu je zamišljeno da nikne Bijeli dvor. A kako se sada čini, izgradnja je uveliko u toku".

Da li za to investitor ima dozvolu, potvrdu od nadležnih nismo dobili. Posljednji put kada smo provjerili, nisu je imali. Iz Gradske uprave smo dobili obećanje da će odgovor stići u ponedjeljak.

Odgovor čekamo i iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo I ekologiju. Ono što je poznato, bivša gradska administracija saglasnost za gradnju nije dala.

Šuška se da objekat niče zahvaljujući dobrim vezama investitora sa jednim od funkcionera u izvršnoj vlasti Republike Srpske. 

Na pozive ATV- a ni investitor "Tempo gradnja d.o.o." nije odgovorio. Kako je projekat I dovde došao, mnogima nije jasno. Jasna je degradacija centralne zone – kategorična je struka. 

Problema je više…

“Prvi, predložena rekonstrukcija fasade “Čajevčevog hotela” u nekom lažnom istorijskom stilu koji degradira ambijentalnu cjelinu Banskog dvora I šire. Drugi je nepoštovanje generalnih procedura propisanih Regulacionim planom koji se tiču izgleda. Dakle, propisana je izrada vizualne studije I treća, možda najveća, su u stvari koeficijenti izgrađenosti kojima se krši Regulacioni plan, pogotovo ako uzmemo u obzir I postojeće objekte koji su dio te parcele I ulaze u koeficijente", kaže za ATV Ognjen Šukalo, profesor na AGGF-u Univerziteta u Banjaluci.

Stigle su informacije da je od potencijalnih zakupaca došlo do prijedloga da se ne izvede pseudo-istorijska fasada, već nešto savremenije.

"Ako bi investitor na to pristao, to bi značilo korak naprijed", smatra Šukalo.