Član Predsjedništva SNSD-a

Bursać: Marfi kvalifikacije i zaključke izveo pristrasno i na bazi zamjene teza

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2023. 17:08

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da, nažalost, ne iznenađuje činjenica da je američki ambasador Majkl Marfi kvalifikacije i zaključke o stanju u BiH izveo na pristrasan način, na bazi zamjene teza i pogrešnih interpretacija događaja sa političke scene u BiH.

Bursaćeva je ocijenila da pokušaji dekompozicije ustavne strukture nepravnim i nedemokratskim sredstvima, po željama jedne strane u BiH za kojima su posezali razni stranci u ovj zemlji, predstavljaju stvarne napade na BiH i podrivanje institucija u BiH, te da su kao takvi zasluživali i zaslužuju reakcije u retoričkim i u drugim pravno dozvoljenim i demokratskim oblicima djelovanja.

Reagujući na Marfijeve optužbe "da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi strašna zapaljiva retorika i napadi na državu", Bursaćeva je naglasila da je neprikladno u istu ravan dovoditi stvarne probleme i retoričke reakcije, uzroke i posljedice.

"Ukoliko pod raspadom zemlje i nasiljem američki ambasador podrazumijeva upravo razgradnju i nepoštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, za pozdraviti će biti primjeren diplomatski angažman u smislu podsticanja aktivnosti u pravcu njihovih očuvanja, jer sve druge aktivnosti su se pokazale kao kontraproduktivne za razumijevanje i poboljšanje ambijenta u BiH", rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da nasilje i priča o njemu dolazi kao opcija isključivo iz Federacije BiH. "Znajući da američkog ambasadora jako poštuju krugovi koji upravo u zadnje vrijeme prečesto upotrebljavaju ovu riječ, korisno bi bilo da svoj autoritet iskoristi na dobar način i skrene pažnju tamošnjim akterima da se suzdrže od misli i javno izgovorenih riječi na tu temu", zaključila je Bursaćeva.

Američki ambasador Majkl Marfi rekao je da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi "strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet".

"Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji", rekao je Marfi za "Srpskainfo i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.