Član Predsjedništva SNSD-a

Bursać: Marfi kvalifikacije i zaključke izveo pristrasno i na bazi zamjene teza

  • Izvor: Srna
  • 23.01.2023.17:08

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da, nažalost, ne iznenađuje činjenica da je američki ambasador Majkl Marfi kvalifikacije i zaključke o stanju u BiH izveo na pristrasan način, na bazi zamjene teza i pogrešnih interpretacija događaja sa političke scene u BiH.

Bursaćeva je ocijenila da pokušaji dekompozicije ustavne strukture nepravnim i nedemokratskim sredstvima, po željama jedne strane u BiH za kojima su posezali razni stranci u ovj zemlji, predstavljaju stvarne napade na BiH i podrivanje institucija u BiH, te da su kao takvi zasluživali i zaslužuju reakcije u retoričkim i u drugim pravno dozvoljenim i demokratskim oblicima djelovanja.

Reagujući na Marfijeve optužbe "da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi strašna zapaljiva retorika i napadi na državu", Bursaćeva je naglasila da je neprikladno u istu ravan dovoditi stvarne probleme i retoričke reakcije, uzroke i posljedice.

"Ukoliko pod raspadom zemlje i nasiljem američki ambasador podrazumijeva upravo razgradnju i nepoštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, za pozdraviti će biti primjeren diplomatski angažman u smislu podsticanja aktivnosti u pravcu njihovih očuvanja, jer sve druge aktivnosti su se pokazale kao kontraproduktivne za razumijevanje i poboljšanje ambijenta u BiH", rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da nasilje i priča o njemu dolazi kao opcija isključivo iz Federacije BiH. "Znajući da američkog ambasadora jako poštuju krugovi koji upravo u zadnje vrijeme prečesto upotrebljavaju ovu riječ, korisno bi bilo da svoj autoritet iskoristi na dobar način i skrene pažnju tamošnjim akterima da se suzdrže od misli i javno izgovorenih riječi na tu temu", zaključila je Bursaćeva.

Američki ambasador Majkl Marfi rekao je da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi "strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet".

"Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji", rekao je Marfi za "Srpskainfo i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.