Više od polovine poništenih listića prazno

CIK: Broj nevažećih listića je na nivou 2014. godine

  • 11.10.2018. 19:09

Broj nevažećih listića je na nivou 2014. godine, kada niko nije tražio ponovno prebrojavanje. U Cetralnoj izbornoj komisiji kažu da je više od polovine poništenih listića prazno, a ne nepravilno popunjeno. 

Zašto je to tako, ne znamo, kaže Branko Petrić, predsjednik CIK-a i poručuje da se ovih dana pojavilo mnogo dezinformacija u vezi izbornog procesa. Ukupan broj nevažećih listića za predsjednika Srpske 2014. godine bio je skoro isti, dok je za Predsjedništvo bio 7,12 odsto, a sada je ta brojka manja. Petrić podsjeća da se smanjuje broj nevažećih listića u odnosu na 2010. godinu, kada je udovoljeno zahtjevu za ponovno brojanje glasova za srpskog člana Predsjedništva, ali se nije promijenilo stanje nakon ponovnog brojanja.  

"Sada imamo u ovom trenutku nekih 41.000 sa tendencijom kada se to sve završi sa 44 hiljade, znači za trećinu manje, nego prije 8 godina. Smanjuje se taj trend, ali opet imamo tu situaciju, to što su glasački listići nevažeći, ne znači da je izbor kompromitovan", kaže Petrić.

Jutros je put gradova i opština krenulo sedam kamiona, koji će preuzeti sav izborni materijal, u skoro 30.000 vreća, a biće smješten u skladištu CIK-a u Lukavici. Tražićemo uvid da li se neko usudio da glasa umjesto mrtvih osoba, kaže Petrić i poručuje da ne vjeruje da je bilo takvih slučajeva. 

Nije kaže zabilježen nijedan slučaj da je državljanin BiH došao na glasačko mjesto, a da mu nije omogućeno glasanje. Bilo je dosta riječi i o biračkim spiskovima, a u CIK-u kažu da su naredbe poslali na vrijeme. 

"Imamo informaciju koliko sam čuo, ali moram to provjeriti, da je čak gospodin Valenti Incko, visoki predstavnik dezinformisao javnost. Da smo mi nekoliko dana prije naredili nešto u veži mrtvih, potpuna dezinformacija. Mi smo u avgustu 2016. godine, uputili raspis svim predsjednicima opštinskih gradskih komsija, svim načelnicima opština, da pristupe uklanjanju mrtvih osoba, koji se nalaze na glasačkom mjestu", rekao je Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije.  

Prema najnovijim podacima CIK-a, za člana Predsjeništva Milorad Dodik osvojio je 348.674 glasa ili 53,84 odsto,  Mladen Ivanić 278.394 glasa ili 42.99 odsto.

U trci za predsjednika Republike Srpske, na osnovu obrađenih 98, 35 odsto, Željka Cvijanović dobila 301.139 glasova, dok je Vukota Govedarica osvojio, 272.103 glasa.

Na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srpske, na osnovu obrađenih 97,5 odsto glasačkih listića, vodi SNSD sa osvojenih 203.713 glasova ili 32,17 odsto, na drugom mjestu je SDS, a slijede ga DNS sa osvojenih 93.853 glasa ili 14,82 odsto, dok je PDP osvojio 10,38 odsto.

Prema podacima Centralne izborne komsije, Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, podršku za predsjedništvo uglavnom su dali kandidatu koalicije Saveza za pobjedu Mladenu Ivaniću. U bijeljinskom povratničkim naselju Janja osvojio je više od 80 odsto glasova. Zanimljivo je da je u jednom od srebreničkih sela Ivanić dobio 152 glasa, dok je njegov protivkandidat dobio stotinu glasova manje, a slična situacija je i u prijedorskom naselju Kozarac. 

Тагови: