Sa kolegijumom oba doma PS BiH

Eskobar: Budućnost BiH i svih zemalja zapadnog Balkana u EU

  • Извор: СРНА
  • 08.11.2021. 14:54

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Sarajevu da je budućnost BiH i svih zemalja zapadnog Balkana u EU, te posebno naglasio namjeru SAD da budu i politički i ekonomski partner BiH i zemljama regiona u jačanju ekonomije i regionalnom ekonomskom povezivanju.

Na sastanku sa članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Eskobar je naglasio da SAD podržavaju sve regionalne inicijative čiji je cilj ekonomsko i infrastrukturno povezivanje zemalja zapadnog Balkana.

U osvrtu na aktuelnu političku krizu u BiH, Eskobar je naveo da SAD i EU čvrsto stoje na pozicijama očuvanja mira u BiH, kao i Dejtonskog mirovnog sporazuma koji ne može biti unilateralno promijenjen.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto, zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić i Bakir Izetbegović i predsjedavajuća Kluba delegata hrvatskog naroda Lidija Bradara u ime predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića, upoznati su sa ključnim stavovima institucija SAD u vezi sa aktuelnom situacijom i budućnošću BiH i cijelog regiona.

Članovi kolegijuma oba doma iznijeli su svoje poglede i stavove u vezi sa aktuelnom političkom krizom, naglašavajući potrebu očuvanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, Ustava BiH i dostignutog stepena reformi na putu BiH ka EU, te unutrašnjeg dijaloga kao načina za rješavanje svih spornih pitanja, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Izražavajući zajednički stav o potrebi bržeg kretanja BiH ka EU, članovi kolegijuma oba doma parlamenta BiH zatražili su snažniju podršku SAD u vezi s procesom evropskih integracija i dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

U razgovoru članova kolegijuma oba doma sa Eskobarom učestvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson./


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.