Министарка спољних и европских послова Словеније

Фајон: Чланство у ЕУ значи да није потребно посредовање међународних организација

  • Извор: СРНА
  • 25.03.2024. 14:53

Министарка спољних и европских послова Словеније Тања Фајон рекла је данас у Сарајеву да вјерује да чланство БиХ у ЕУ истовремено значи да овој земљи није потребно посредовање међународних организација.

На питање новинара да ли БиХ може бити пуноправан члан ЕУ уз присуство међународног фактора, Фајонова је рекла да ОХР неће бити потребан када БиХ буде у ЕУ.

- Очекујем да, када БиХ буде урадила потребне реформе, неће бити потребна туђа присутност - навела је Фајонова након састанка са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем.

Конаковић је рекао да БиХ не требају међународни фактори, ни у Уставном суду, нити ОХР-у, те да оног дана када БиХ буде улазила у ЕУ, неће бити ниједног странца.

- Зато би било добро да схватимо шта су наше обавезе да до тога дође. Постоје јасно прописани услови затварања ОХР-а и бићу пресрећан када се он затвори, али он се може затворити када се испуне услови - истакао је Конаковић.

Говорећи о одласку међународних судија из Уставног суда БиХ, Конаковић је рекао да ће их домаћи експерти замијенити када се за то, испуне тачно прописани услови.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.