Napadali srpska mjesta u Podrinju

Filipović: Njemačkom tužiocu biće predat spisak pripadnika Armije BiH

  • 11.07.2018. 13:58

Predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih i nestalih civila u Bratuncu Radojka Filipović izjavila je Srni da je u fazi pripreme spisak pripadnika 28. divizije Armije BiH i ostalih jedinica koji su iz Srebrenice napadali sva srpska mjesta u Podrinju, a koji će biti predat njemačkom tužiocu i ostalim pravosudnim institucijama u zemljama EU.

Filipovićeva je pojasnila da nevladine organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz Podrinja pripremaju ovaj spisak, te da za ovu aktivnost očekuje podršku svih nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata Republike Srpske. 

"U toku je priprema ovog spiska kojeg ćemo u narednom periodu dostaviti nadležnim institucijama radi procesuiranja ratnih zločina s obzirom na to da za zločine nad Srbima u Podrinju do danas nije izrečena nijedna osuđujuća pravosnažna presuda - za ubistvo 3.500 Srba u Podrinju", istakla je Filipovićeva. 

Ona je zaključila da će ovaj spisak biti upućen njemačkom tužiocu koji je od predsjednika Udruženja "Majke Srebrenice" Munibe Subašić preuzeo spisak 22.000 imena pripadnika Vojske Srpske, a zatim i ostalim predstavnicima pravosudnih institucija u zemljama EU koje su bile nadležne za uspostavljanje mira na ovom prostoru od 1993. godine. 

Predsjednik Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić predala je nedavno u Srebrenici njemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Srpske koje dovodi u vezu s dešavanjima u ovom gradu u julu 1995. godine. 

Subašićeva je od tužioca zatražila da provjeri sve one koji su u NJemačkoj, te da budu privedeni i da odgovaraju u ovoj zemlji, dodajući da je ovaj spisak napravila Vlada Republike Srpske 2005. godine.

Тагови: