Akcize na gorivo idu na usaglašavanje

Jednoglasna podrška Doma naroda za diferenciranu stopu PDV-a

  • Извор: АТВ
  • 24.03.2022. 19:31

Izmjena zakona o PDV-u je usvojena jednoglasno u prvom čitanju, akcize na gorivo idu na usaglašavanje. Dopuna Zakon o PDV-u uvodi se deferencirana stopa, na 5, 15 i 22 odsto. U SNSD-u, najavili su da će u drugom čitanju da djeluje amndmanski tražeći nultu stopu za osnovne životne namjernice i lijekove, shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

"Od nula odsto za sve životne namjernice i višu stopu PDV-a od 22 odsto na luksuznu robu, usluge i ostalo, dakle to je donijela Narodna skupština", kaže Dušanka Mejkić, delegat SNSD-a u DN PS BiH.

Nikad aktivniji nije bio SDS-ov Mladen Bosić, što su primjetili i drugi delegati, pripisujući mu ranu izbornu kampanju. Bosić kaže da podržava namjeru SNSD-a da amandmanski djeluje, ali ga kaže ne obavezuju stavovi Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ti koji su mene ovdje izabrali u taj dom svojim glasovima su dobili su od ljudi koji ne misle tako ko što misli ta skupštinska većina i zato smo mi na različitim stranama", kaže Bosić.

"Da se spriječi predizborna kampanja prije onih mjesec dana održavanja izbora kako je to krenuo gospodin Bosić, jer evo skoro tri godine nije bio aktivan, nije učestvovao ni u komentarima, ni u glasanju, ali zadnje dvije sedmice je jako aktivan", rekla je Marina Pendeš, delegat HDZ-a BiH u DN PS BiH.

Zakon o ukidanju akciza na goriva koju predlaže opozicija nije provodiva, onako kako su oni zamislili, kaže zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH. Nikola Špirić rekao je da će se SNSD prema toj izmjeni odnositi u skladu sa stavovima Parlamenta Srpske.

"Izjave pojedinih delegata da je dobro da je PD usvojio kakav-takav zahtjev, to vam samo govori o kakvom mentalnom sklopu se opozicije radi, kakav – takav zakon, izvedeno kakva- takva država", kaže Špirić.

Opozicija je tražila veće plate salužbenicima u zajedničkim institucijama BiH sa najnižim koeficijentom, po hitnom postupku. Ta izborna inicjativa, kako su je nazvali vladajući, ide u redovnu proceduru, jer je BiH na privremenom finasiranju. Dom naroda nije prihvatio zaključke koje su predložili srpski delegati povodom krize koju je nametnutim izmjenama Krivičnog zakona BiH prošle godine izazvao bivši visoki predstavnik Valentin Incko. 

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина