Predsjedavajuća sudskog vijeća

Marinić: Sud će brzo donijeti odluku o predloženom pritvoru Dudakoviću

  • Извор: СРНА
  • 26.04.2023. 12:03

U Sudu BiH jutros je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću zbog kršenja mjera zabrane, a predsjedavajuća sudskog vijeća Željka Marinić rekla je da će Sud vrlo brzo donijeti odluku.

Pritvor je predložen zbog nedavnog govora Dudakovića u sali sarajevske opštine Novi Grad kada je, povodom obilježavanja dana takozvane Armije RBiH, pričao o "bosanskom inatu", zločinima, genocidu, opominjao "dušmane" da "patriote i te kako sve pamte", pozivao Bošnjake "na jedinstvo i spremnost na odbranu države".

Tužilac Vedrana Mijović rekla je, obrazlažući prijedlog za pritvor, da je Dudaković prekršio mjere zabrane kontakta sa štampanim i elektronskim medijima i javno obraćanje u vezi sa predmetom.

"Dudaković se 15. aprila koristeći obilježavanje dana Armije koji je bio medijski propraćen obratio bivšim pripadnicima Petog korpusa i pominjao je ljude koji su predloženi kao svjedoci Tužilaštva, a svojim govorom se obratio svim svjedocima i onima iz Petog korpusa, čime je prekršio mjere zabrane", navela je Mijovićeva.

Dosije u posjedu dokumenata: Evo koliko državljana BiH ratuje u Siriji

Dosije u posjedu dokumenata: Evo koliko državljana BiH ratuje u Siriji

Ona je istakla da je Dudakovićev govor dostupan svim svjedocima i dodala da se mjerama zabrane ne može postići sprečavanje uticaja na svjedoke i sam proces, te da se zbog toga predlažu mjere pritvora.

U sudnici je prezentovan snimak Dudakovićevog govora od 15. aprila.

Dudaković ima mjere zabrane da ne komunicira sa sredstvima javnog informisanja, da se ne obraća svjedocima i da o predmetu u kojem se sudi javno ne govori. Mjere zabrane izrečene su mu još u oktobru 2018. godine, a i dalje su na snazi.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić rekao je da je njegov klijent nevin čovjek i da nijednu mjeru zabrane nije prekršio.

Održano ročište o određivanju pritvora Dudakoviću

Održano ročište o određivanju pritvora Dudakoviću

"Tužilaštvo tvrdi da je govoreći o opštim stvarima odbrane i domoljublja poslao svjedocima koji svjedoče protiv njega poruku da vode računa šta će govoriti", rekao je Crnalić, uz tvrdnju da takvih navoda nema u Dudakovićevom govoru.

On je naveo da su moguće svakakve jezičke interpretacije, čak i one koje su logički i sadržajno pogrešne.

"Nadam se da će Sud vidjeti o čemu se radi i odbiti prijedlog Tužilaštva", rekao je Crnalić, dodajući da se od samog početka Dudaković kao komandant pokušava poniziti.

Optužnica tereti Dudakovića i ostale za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora Dudakoviću

Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora Dudakoviću

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području Bihaća i Cazina.

Suđenje Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske za stravične zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Krajini 1995. godine pred Sudom BiH već nekoliko puta je prekidano, a kraj maratonskom procesu se ne nazire.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.