Nova provokacija

Munira Subašić ponovo podiže međunacionalne tenzije

  • 06.07.2018. 19:13

Ni ovogodišnja komemoracija u Potočarima neće proći bez prethodnog dizanja političkih i međunacionalnih tenzija. U rukama glavnog tužioca Njemačke naćiće se spisak sa 22.000 imena osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, najavljuje Munira Subašić, predsjednik Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Na poziv udruženja, 9. jula dolazi tužilac i biće mu uručeno priznanje, jer je prva presuda za genocid u BiH, u slučaju Doboja pala u Njemačkoj, kaže Subašićeva.  

"Pošto je Vlada Republike Srpske imala komisiju koju je formirao visoki predstavnik Pedi Ešdaun, oni su dali 22.000 imena osumnjičenih za ratni zločin vezano za genocid u Srebrenici. Mi ćemo njemu taj spisak predati i od njega ćemo zatražiti da svi oni koji se nalaze na spisku, ušli su u Njemačku, da provjere da li su ušli, da li nisu, da li su kazali da su bili u Srebrenici, ili da su bili vojnici, možda su ljudi ispravno ušli," kaže Subašićeva. 

Takva praksa postoji u Americi i spiskovi su dostupni njihovim vlastima, kaže Subašićeva. Namjera joj je da se uđe u trag osumnjičenima za, kako kaže, genocid u Sebrenici i da budu procesuirani. 

Izgleda da će se svaki Srbin koji ovdje živi naći na nekom spisku i tražiće se određena sankcija, odgovara premijerka Srpske Željka Cvijanović. Kaže namjere Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", čisto su političke. 

"Nije nikakv problem da bilo ko, ko je bilo šta pogrešno uradio bude za to sankcionisan, ali ja se bojim da iza ovakvih poduhvata i masovnosti stoji jedna opšta histerija, jedan plan koji treba da posluži u političke svrhe, a ne za ono za šta bi trebalo inače da se vode takve aktivnosti," rekla je Cvijanovićeva.

"Moramo biti svijesni činjenice da smo i mi tamo stradali, sad sam ponavljao, negdje oko 3.500 Srba, po istraživnajima Centra za ratne zločine je stradao. I taj veliki svijet, taj moćni svijet trebao bi da ima isti pristup i isto  poštovanje i prema srpskim žrtvama i svim žrtvama koje su stradale u tom, ja bih rekao nesretnom ratu," kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

Vlada Srpske je, pod pritiskom zahtjeva Doma za ljudska prava BiH i OHR-a, sredinom decembra 2003. formirala Komisiju za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Odluka Doma odnosila se na 49 prijava najbližih rođaka o nestalim licima u julu 1995. godine u srebreničkoj regiji, a o čijoj sudbini tada nije bilo pouzdanih saznanja. Komisija je napravila spiska lica koja su bila u vojnim formacijama i jedinicama VRS i policije, na području oko Srebrenice, objašnjavaju iz Centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS. 

"To je vrlo opasno, jer se upravo kroz takve vansudske mehanizme osuđivanja činjenica nameće u stvari pitanje kolektivne odgovornosti, jer njima je izgleda malo što pravosuđe samo jednu stranu presuđuje i što sudi Srbima, sada treba i da baratamo spiskovima. Gledajte na tim spiskovima se nalaze kuvari, nalaze se čistačice koje su u tom peridou obavljali takvu ulogu koji nemaju nikakve veze ni sa kakvim ratnim dejstvima," kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Trebamo se baviti konkretnim pitanjima procesuiranja odgvornih za ratne zločine, a ne manipulacijama, kaže Kojić. Podsjeća da za 2.683 ubijenih Srba u srednjem Podrinju, još nema odgovornih za zločine. Zadatak Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", jeste da uvijek pred komemoraciju pokreću pitanja i teme koje će destabilizovati odnose između Bošnjaka i Srba. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм