Šef predstavništva Srpske u Štutgartu

Sramni spisak napravljen da zastraši Srbe

  • 12.07.2018. 19:26

Sramni spisak imena 22 hiljade Srba koje je Munira Subašić predala njemačkom tužilaštvu ima za cilj, između ostalog, da zastraši srpski narod u Njemačkoj kako ne bi glasali na predstojećim izborima, kaže za ATV šef predstavništva Srpske u Štutgartu, Mićo Ćetković. Apsurdno je da toliko godina nakon rata neko stvara nove spiskove na kojima su čak i kuvari i čistačice, ističe Ćetković.

"Ovdje je veliki broj naših građana koji bi da glasa u oktobru mjesecu na izborima. Možda je i to jedan vid zastrašivanja da ne bi narod išao, da se ne bi izašlo na glasanje itd", istaka je Ćetković. 

Ćetković ističe da je ovo još jedna hajka na srpski narod i nada se da njemačko tužilaštvo neće podleći pritiscima. U slučaju da do toga, ipak, dođe, institucije Srpske i srpska udruženja u Njemačkoj obezbjediće svu pravnu pomoć Srbima, kaže Ćetković. 

Da je riječ o svojevrsnom "lovu na Srbe", potpomognutim bošnjačkim predstavnicima, smatra prvi čovjek boračke organizacije Srpske.

"Mi moramo da shvatimo o čemu se ovdje radi. Ja sam čak ubjeđen da ovo nije čak akcija nastala u okviru udruženja koje je predalo spisak njemačkom tužiocu, nego je to jedna smišljena politika političkih i državnih predstavnika bošnjačkog naroda, sigurno potpomognuta i određenim kadrovima iz obavještajno bezbjedonosnih strukutra BiH", istakao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS.

Goran Petronijević, advokat koji je pred Haškim tribunalom branio Radovana Karadžića, smatra da je spisak Subašićeve samo dio pritiska i kampanje protiv Republike Srpske i njenog naroda. Da je sve to njena politička igra i izigravanje žrtve vrlo brzo shvatiće i njemački sudovi, smatra Petronijević.

"Očigledno da gospođa se mnogo više bavi politkom i tim stvarima i ona neku tu svoju ulogu žrtve ili porodice žrtava koristi na druge načine. Ja sam bio svjedok kada oni u Hagu budu na suđenju 15-20 min i onda se rastrče po tržnim centrima, šopingu itd. Sva ta njihova uloga žrtve je izblijedila. Ja mislim da to većina ljudi u svijetu vidi", naglasio je Petronijević. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, ranije, kako smatra da će, nakon što je Udruženje "Majke Srebrenice" njemačkom tužiocu predalo spisak od 22 hiljade Srba, u Njemačkoj krenuti hajka na te ljude, pa bi oni trebalo što prije da se vrate kući. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu, rekao je Dodik. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм