Министар одбране

Не галами Хелез због Додика већ због својих СДП-оваца

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2023. 12:15

Зукан Хелез, министар одбране у Савјету министара БиХ, синоћ је имао наступ на федералним медијима у којем је поново изнио тешке ријечи на рачун предсједника Републике Српске, али и министара из Српске у Савјету министара.

Хелез, по свему судећи, није галамио ни због Додика ни због министара из Републике Српске, већ због чињенице да је високи функционер СДП-а БиХ, странке чији је он члан више од 30 година, Ферид Буљубашић један од оптужених за злочин над Србима у Јошаници. Оптужницу против 13 особа јуче је потврдио Суд БиХ.

Треба напоменути да је Буљубашић био и шеф Кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, такође СДП-овца, а раније и секретар Заједничке службе Парламентарне скупштине БиХ. Хелез се заправо не обраћа ни Додику ни Републици Српској, него жели да створи проблеме предсједнику странке Нермину Никшићу, кога сматрају одговорним због тога што није заштитио Буљубашића, јер га суд терети за најтеже облике ратних злочина над цивилима. Он је, подсјетимо, био командант у тзв. Армији БиХ.

"Алкохол је Зукану Хелезу изгледа помутио стање ума"

Дио СДП-а БиХ жели срушити Никшића са чела странке. Ту је свакако Хелез, али и Златко Лагумџија, још један високи функционер ове странке који је обављао низ важних функција на нивоу БиХ и кога је Никшић срушио са чела СДП-а БиХ. За новог предсједника, како се чини, желе управо Бећировића. На том путу су спремни жртвовати сарадњу унутар Тројке и сарадњу на нивоу БиХ.

Узаврела јесен долази у СДП. Док се унутар странке води битка за превласт, поједини њени чланови су пред Судом БиХ суочени са тешким оптужбама.

Занимљиво је поменути и да је министар одбране БиХ у својој званичној биографији, која се може пронаћи на сајту Савјета министара БиХ, односно Министарства одбране, навео да је био члан тзв. Армије БиХ од 1991. до 1993. године иако је такозвана Армија БиХ основана 15. априла 1992. године.

Иначе, и актуелни шеф Бећировићевог кабинета Алија Кожљак је био војно лице у сарајевском 1. корпусу тзв. Армије БиХ, па се за бх. прилике поставља сасвим оправдано питање да ли СДП БиХ дефинитивно губи демократски карактер и постаје још једна од странака из политичког Сарајева којом управљају припадници ратних обавјештајно-безбједносних структура?

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.