Snježana Novaković Bursać

"Komšićevom apelacijom ruši se BiH i njen Ustav, vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića"

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2022. 18:36

Apalacijom Ustavnom sudu BiH koju je podnio član Predsjedništva BiH Željko Komšić ruši se BiH i njen Ustav, izjavila je danas Srni šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Ona je ocijenila da Komšić apelacijom demonstrira nekoliko bitnih odredaba svojih političkih namjera i djelovanja.

"Prvo, očito je vjerni sljedbenik lika i djela Alije Izetbegovića, te da je sličnim apelacijama iz 2018. godine, a uz pomoć Ustavnog suda koji dokazano politički djeluje, u značajnoj mjeri u dejtonsku ustavnu strukturu unio nered i nepovjerenje među konstitutivne narode, pa tako i u samu zemlju", rekla je Novaković Bursać.

Ona ističe da je "očigledno da je ovakvim političkim kreaturama više stalo do sopstvenih pozicija i nerealnih političkih ideja od stvarnog života, odnosa i izgradnje funkcionalnosti i povjerenja".

"Zaštita vitalnih nacionalnih interesa u BiH koja se odvija kroz mehanizme domova naroda je jedan od temeljnih principa ove zemlje i samo nerelanim i zlonamjerim osobama može pasti na pamet da na njega atakuju", istakla je Novaković Bursać.

Međutim, napomenula je ona, zabrinjava činjenica da Komšić to radi u trenutku kada je Ustavni sud BiH opet demonstrirao volju da djeluje, ne kao tumač Ustava, nego kao politički organ, što znači da su moguće odluke u prilog apelanta.

"Takva odluka bi sugurno djelovala u prvcu razgradnje ove zemlje, a iz ovakvih poteza jasno se vidi kome je do toga", poručila je Novaković Bursać.

Komšić podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Ustava Federacije BiH i Ustava Republike Srpske, potvrđeno je iz njegovog Kabineta.

"Zahtjevom se od Ustavnog suda BiH traži da proglasi neustavnim odredbe koje isključivo konstituentnim narodima daju mogućnost da u okviru Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao vitalni interes proglase sve što žele i na taj način blokiraju sve zakonodavne postupke", ističu iz Komšićevog kabineta.