Narodna skupština

Rankić: Ne priznajemo 1. mart, niti ćemo ikada

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2023. 09:34

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je Srni da Srbi u BiH ne priznaju 1. mart, koji se u dijelu Federacije BiH (FBiH) obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, niti će ikada jer podsjeća na stradanje srpskog naroda.

"Mi Srbi ne priznajemo taj praznik niti je to ikakav dan BiH", rekao je Rankić.

On je istakao da Srbe taj datum aoscira na izbijanje rata i velika stradanja.

"Svi znamo šta se tada desilo i ne priznajemo 1. mart. Možemo sjesti da se dogovaramo da imamo svoje praznike - i Bošnjaci, i Srbi i Hrvati u BiH. To se mora usaglasiti, ali 1. mart ne prihvatamo nikako", rekao je Rankić.

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana i svekar nevjeste Dijane Tambur, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da pravično kazni, spalile srpsku zastavu.

U dane 29. februara i 1. marta 1992. godine bez srpskog naroda i bez njegovog učešća na nelegalnom i protivustavnom referendumu u FBiH donesena je odluka o proglašenju nezavisnosti i otcjepljenja BiH od tadašnje SFRJ.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.