BiH

Savjet ministara u četvrtak o izgradnji gasovoda na južnoj i novoj istočnoj interkonekciji

 • Извор: СРНА
 • 09.05.2023. 14:55

Savjet ministara održaće sjednicu u četvrtak, 11. maja, a na dnevnom redu su nacrti osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda na novoj istočnoj interkonekciji, kao i između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda na južnoj interkonekciji.

Izgradnja gasovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije" obuhvata pravac granica Srbije-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, a gasovod "Južna interkonekcija BiH i Hrvatske" pravac Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik, sa odvajanjem za Mostar.

Ove tačke uvrštene su u dnevni red 11. sjednice Savjeta ministara na prijedlog ministara finansija i trezora i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Zorana Tegeltije i Staše Košarca.

Dodik: Od gasne interkonekcije napravili mit, neko u Sarajevu izmišlja neke razloge!

Dodik: Od gasne interkonekcije napravili mit, neko u Sarajevu izmišlja neke razloge!

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na sjednici će biti razmatran i izvještaj o efektima primjene odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, te prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata.

Ministri bi trebalo da razmotre i nacrt osnova za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora između EU i BiH o pravnoj saradnji u krivičnim stvarima između Agencije EU za saradnju u krivičnom pravosuđu /Evrodžast/ i nadležnih tijela BiH, zatim prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

U planu je rasprava o nacrtu zakona o spoljnim poslovima BiH, nacrtu zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kao i o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, objavljeno je na stranici Savjeta ministara.

Predviđena je i rasprava o prijedlogu odluke o prestanku važenja odluke o višegodišnjem projektu remonta helikoptera za period 2013-2014. godine, prijedlogu odluke o izmjenama i dopuni odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage, te prijedlogu odluke o finansiranju višegodišnjeg projekta školovanja oficira vojno-evidencione specijalnosti avijacija.

Nebenzja: Ulažu se napori da se zataška sabotaža gasovoda

Nebenzja: Ulažu se napori da se zataška sabotaža gasovoda "Sjeverni tok"

Rasprava bi trebalo da bude vođena i o prijedlogu odluke o visini jednokratne novčane naknade za rad članu Komisije za plate i naknade u institucijama BiH koji je imenovan ispred reprezentativnih sindikata zaposlenih u institucijama BiH, te prijedlogu odluke o izmjeni odluke o imenovanju Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH.

Dnevnim redom je obuhvaćen i prijedlog odluke o utvrđivanju planskih iznosa prihoda po osnovu pružanja usluga u vazdušnoj plovidbi /rutne naknade/ u vazdušnom prostoru BiH za 2023. godinu.

Pred ministrima bi trebalo da bude i prijedlog odluke o usvajanju strategije intelektualne svojine BiH 2022-2026. godine - drugi krug glasanja, prijedlog odluke o usvajanju strategije za borbu protiv korupcije 2022-2024. i akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2022-2024, sa prijedlogom ove strategije i akcionog plana.

Konaković: Dogovoreno da se istočna interkonekcija vrati pod okrilje Savjeta ministara

Konaković: Dogovoreno da se istočna interkonekcija vrati pod okrilje Savjeta ministara

Ministri bi trebalo da se upoznaju i o sadržaju informacije o učešću predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto na Drugom samitu za demokratiju, te da se izjasne o određenom broju kadrovskih pitanja.

Početak sjednice Savjeta ministara zakazan je za 11.00 časova.

Sjednica Savjeta ministara prvobitno je bila zakazana za 27. april.

Pratite nas i putem Vibera

 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина