Исидора Граорац

"Српска поштује слово Дејтона, али може да функционише и самостално"

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 08:31

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац поручила је политичарима у ФБиХ и дијелу међународне заједнице да се уколико им је битна БиХ држе слова Дејтонског споразума, као што то чини Република Српска.

Она је истакла да је БиХ једино могућа у дејтонским оквирима и само на таквим темељима.

"Свако друго рјешење води неком другом уређењу. Немамо право према нашим гробовима да пристајемо на било каква рјешења која умањују значај и постојање Републике Српске, која има све потребно да може да функционише самостално", рекла је Граорчева Срни поводом 28 година од потписивања Дејтонског споразума.

Граорчева упозорава да БиХ није никада била даље од Дејтонског споразума, с обзиром на све потезе које повлачи Кристијан Шмит у посљедње вријеме, нападајући Републику Српску и њене институције.

Истичући да Република Српска упорно покушавава да се придржавава сваког слова Дејтонског мировног споразума, јер је он гарантовао мир, Граорчева напомиње да се Српској с друге стране у виду судија или високих представника намећу рјешења, одлуке, закључци које она не жели и тако је гурају у самосталност.


Ћеранић: Дејтонски споразум - једини гарант опстанка Срба

Ћеранић: Дејтонски споразум - једини гарант опстанка Срба

Граорчева је нагласила да је Република Српска изгубила много надлежности и да не смије посустати више ни милиметра.

"Данас смо свјесни да ни милиметра више не смијемо посустати, иначе ћемо изгубити све за шта су проливене велике количине крви, које немају цијену и са којима се не смијемо играти", истакла је Граорчева.

Она је рекла да је потписивањем Дејтонског мировног споразума постигнуто оно најважније - прекинуто је убијање на овим просторима и дата могућност да народи наставе даље да живе једни поред других.

"Судским процесима само се урушава тешко стечени мир, а о повјерењу у правосудне институције да се и не говори", навела је она.

Граорчева је напоменула да се само једна страна процесуира и оптужује за најтеже злочине, док остали бивају амнестирани или им је чак омогућено да не издржавају ни минималне казне.


Шолаја за АТВ: Дејтонски споразум означио крај једне епохе

Шолаја за АТВ: Дејтонски споразум означио крај једне епохе

Она је рекла да све то није темељ заједничког живота на овим просторима и да све води ка унитаризацији БиХ, у којој би српски народ нестао.

"А то не смије дозволити због више од 30.000 српских жртава из протеклог рата", додала је Граорчева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.