Сарајево

Колико особа у БиХ је пријављено за додјелу помоћи за гријање

  • Извор: Независне
  • 20.11.2023. 07:18

За помоћ за гријање најугроженијем становништву, чији је положај постао тежи због енормног раста цијена и високе инфлације, до сада су пријављене 424.373 особе у Босни и Херцеговини.

Подсјећамо, ЕУ је ове године издвојила 50 милиона евра за најугроженије становништво у БиХ како би им се помогло током зимских мјесеци.

Како су рекли из Министарства рада и социјалне политике ФБиХ прије неколико дана, до сада су у апликацију која је израђена за ову намјену унесене 180.322 пријаве којима су обухваћене 356.642 особе.

"Према родној заступљености, од укупног броја 203.443 пријављена члана домаћинстава су женског рода, а 153.448 мушкараца. По категоријама, највише пријава унесено је у категорији пензионера - до сада 126.098, затим у категорији примаоца дјечјег доплатка 30.623, у категорији примаоца сталне новчане помоћи 23.921 и у категорији самохраних родитеља 1.647 унесених пријава до овог тренутка. Као што смо и обећали, даћемо све од себе да цијели поступак буде завршен прије краја ове године", навео је Аднан Делић, министар рада и социјалне политике ФБиХ раније.


Израел објавио нови снимак: Ово је доказ да је Хамас таоце доводио у болницу

Израел објавио нови снимак: Ово је доказ да је Хамас таоце доводио у болницу

Из Министарства је речено да су општине које су унијеле највећи број пријава Зеница 12.026, Нови Град Сарајево 10.739, Тузла 7.702, Илиџа 6.631, Травник 6.413 и тако даље.

Раније је речено из Владе ФБиХ да ће помоћ добити до 110.000 најугроженијих домаћинстава, која ће износити од 300 до 600 КМ, зависно од категорије.

Из Владе Републике Српске је раније саопштено да је укупан број лица чија домаћинства испуњавају услове за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања 67.731, а помоћ за трошкове гријања по домаћинству износи 476 КМ.

Од износа од 50 милиона евра, ФБиХ би требало да добије око 64 милиона КМ, а Република Српска 32 милиона КМ.


Српска снајка из племена Зулу: Научила српски, спрема славу

Српска снајка из племена Зулу: Научила српски, спрема славу

Реџо Мехић, предсједник Савеза удружења пензионера у ФБиХ, рекао је за "Независне новине" да се нада да ће сви људи који су се пријавили за помоћ за гријање испунити услове и добити помоћ.

"Не могу рећи да је износ који ће добити довољан за гријање, али је то скоро половина пензије, а пензионерима је свака марка битна. Ово ће сигурно нешто значити јер негдје око 60 одсто пензионера у ФБиХ, с обзиром на висину пензије, не испуњава социјалне потребе, односно живи у граници сиромаштва", нагласио је Мехић.

Додао је да су пензије редовним усклађивањем ове године повећане у просјеку од око 16 одсто, али и једним ванредним повећањем у износу од 3,9 одсто.

"Ипак, имајући на уму инфлацију и раст цијена основних животних намирница ми смо убијеђени да оне треба да буду веће. Тражили смо да се нађу нека друга рјешења како би оне биле повећане, али по свој прилици пензионери у Федерацији БиХ не могу ништа очекивати прије 1. јануара и сљедећег редовног усклађивања пензија", казао је Мехић.


Која је разлика између бијелих и смеђих јаја

Која је разлика између бијелих и смеђих јаја

Јован Василић, представник Савеза удружења потрошача Републике Српске и предсједник Удружења потрошача "Звоно" Бијељина, истиче да су грађани данас сигурно сиромашнији у односу на период прије инфлације и пандемије вируса корона.

"Све је отишло горе. Цијене огрјева су драстично скочиле. И струје, дрвета, пелета, угља. Све је поскупјело. И поред поскупљења струје у Републици Српској, чини се да је она опет најјефтинији начин гријања. Велики број потрошача прешао је на гријање на струју. Ипак, ово поскупљење је велики додатни трошак за свако домаћинство", закључио је Василић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.