"I moj pogled na svijet jednako je lijep"

Koliko znamo o autizmu?

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2023. 19:40

Poremećaji iz autističnog spektra se sve češće javljaju, a dolazak do dijagnoze je jedan mukotrpan put i uglavnom je prepušten roditeljima. Saznanje da dijete ima autizam nije lako.

“Svaki roditelj će vam reći da mu je to najteže pitanje sa kojim liježu i sa kojim se bude: šta će biti sa našim djetetom kad nas ne bude bilo? Ne postoji stanovanje uz podršku, ne postoji apsolutno ništa toj djeci kada oni odrastu”, ističe logoped Melita Marković.

Autistična djeca puna su ljubavi i imaju emocije kao sva ostala djeca. Ono što je njima najpotrebnije i jeste ljubav, kažu psiholozi. 

“Djeca sa autizmom i djeca iz autističnog spektra mogu jako mnogo da postignu, naravno za sve je potrebno mnogo više truda i rada nego sa  djecom urednog razvoja, ali oni jednostavno mogu da stvore magiju“, rekla je Ivana Boroja, diplomirani psiholog i psiholog u edukaciji.

Ne pakujte toplu garderobu: Zima se ne predaje

Ne pakujte toplu garderobu: Zima se ne predaje

Nažalost, u uslovima u kojima živimo o inkluziji i jednakosti se sve više priča, ali je sve manje ima. U Bijeljini je u proteklih nekoliko mjeseci iz prvatnih predškolskih ustanova isključeno čak troje djece sa ovim poremećajem, kažu psiholozi.

“Što se tiče inkluzije u našem društvu, bez obzira koliko se priča o njoj, jeste samo slovo na papiru nažalost. Moje lično mišljenje je da od inkluzije koristi svako ono što njemu odgovara. Da se možda priodržavamo onoga što je na papiru sigurno bi određene osobe sa smetnjama bile ravnopravni članovi društva”, ističe Slavena Rajić, diplomirani psiholog.

Učenik iz Hrvatske poginuo na maturskom putovanju

Učenik iz Hrvatske poginuo na maturskom putovanju

Inkluzivna manifestacija „I moj pogled na svijet jednako je lijep “ održava se drugi put. 

“Na ovaj dan mi pokušavamo da podignemo svijest građana o populaciji djece sa poteškoćama u razvoju, konkretno danas djece i odraslih sa autizmom“, izjavila je Jelena Tešić, logoped,  edukator psihomotorike.

Djeca sa autizmom su posebna. Svako je priča za sebe. Zato je potrebno je njima i njihovim porodicama pružiti maksimalnu podršku kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu.

Тагови: