Заштитите себе и имовину

Упозорење за цијелу БиХ: Цивилна заштита издала препоруке

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2024. 19:43

ФХМЗ је за петак и суботу издао наранџасто упозорење због јаке југовине на подручју цијеле БиХ, због чега се огласила и Цивилна заштита и издала препоруке грађанима.

Како метеоролози најављују, очекују се удари вјетра брзине од 40 до 60 километара на сат, а на висоравнима и планинама од 60 до 80 километара на сат у временском интервалу од петка, 23. фебруара, од шест сати до суботе (10 сати).

Цивилна заштита Кантона Сарајево послала је упозорење грађанима и издала препоруке како да заштите себе и имовину.

"Упозоравамо сва правна и физичка лица да превентивно ради заштите здравља и живота људи, те материјалних и културних добара, одмах у складу са својим надлежностима, као и обавезама, које су им прописане Законом о заштити и спашавању људи и материјалних добара од природних и других несрећа , предузму неопходне превентивне мјере заштите од јаког и олујног вјетра (припреме адекватне снаге и материјално-техничка средстава за брзи одговор на најављене јаке и олујне ударе вјетра)", поручују из Цивилне заштите и додају:


Погледајте како Путин управља највећим суперсоничним авионом на свијету

Погледајте како Путин управља највећим суперсоничним авионом на свијету

"На тај начин ће створити претпоставке за ефикаснији и брже реаговања свих субјеката система заштите и спашавања у свеобухватном одговору на потенцијалне изазове и пријетње од јаких удара вјетра те избјећи велике материјалне штета, као и могуће повреде и људске жртве".

Посебно су апеловали на правна лица које изводе радове на грађевинским објектима да не остављају предмете који би усљед јаког вјетра могле пасти са кровова објеката, грађевинских скела и слично, те тиме угрозити сигурност пролазника.

"Такође, апелујемо на суграђане да на својим балконима и другим отворени просторима не остављају предмете који би могли усљед вјетра угрозити сигурност пролазника, да не паркирају своја возила у близини великих стабала, те да избјегавају излете и боравак у природи у периоду трајања наранџастог упозорења. Посебно апелујемо на општинске службе цивилне заштите са подручја Кантона Сарајево да одмах ставе своје организоване снаге заштите и спашавања у стање приправности, како би исте биле спремне као снаге првог договора, да у складу са својим надлежностима и обавезама по плановима заштите и спашавања реагују на потенцијално могуће јаке и олујне ударе вјетра на подручју својих општина", поручује се у апелу.


Стиже снијег: Метеоролози прогнозирају гдје и када

Стиже снијег: Метеоролози прогнозирају гдје и када

Подсјећају да су наведени субјекти дужни да одмах чим примијете или сазнају за неку опасност или појаву која може довести до настанка природне и друге несреће, све податке о истој доставити Кантоналном оперативном центру цивилне заштите на тел. број 121, који ради непрекидно 24 сата сваки дан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм