Набавка огрева

Дрва коштају око 120 КМ, а шта је са пелетом?

  • Извор: Српскаинфо
  • 06.11.2023. 07:02

У таласу поскупљења и трошкова, велико оптерећење за кућни буџет је и набавка огрева за предстојеће зимске дане.

Грађани БиХ током цијеле године набављају огрев. Највећа потражња је у јесен, али има и оних који су овај посао оставили за почетак сезоне гријања.

Иако је познато да су цијене огрева у прољеће и почетком љета јефтиније него на јесен и током сезоне, многи грађани га нису набавили, а најчешћи разлог јесу финансије.

Из године у годину огрев је све скупљи. Прије неколико година за метар квалитетне букве грађани су морали да издвоје од 70 до 90 КМ. У првој половини ове године домаћини су дрва могли да набаве и за 100 КМ, а сада морају да одвоје од 120 КМ, па чак до 130 КМ по метру кубном.

Станивуковић: Потребно је 15-20 дана да нови режим саобраћаја у потпуности заживи

Станивуковић: Потребно је 15-20 дана да нови режим саобраћаја у потпуности заживи

''За једну огревну сезону треба ми око 12 метара кубних дрвета. Дрва за огрев наручујем два пута по шест метара; прву туру наручим још у прољеће, па кад прикупим новац онда наручим још шест метара'', рекао је Војислав К. из Бањалуке.

Додао је да су дрва у првој половини године много јефтинија него када крене сезона.

''Ове године за дрва сам издвојио 1.200 КМ, пилање сам платио 120 КМ, а исто толико је коштало и цијепање, тако да сам за огрев укупно издвојио 1.440 КМ'', рекао је овај Бањалучанин.

Пси жени откинули дио коже главе, власник побјегао

Пси жени откинули дио коже главе, власник побјегао

Додао је да јесте скупо, али да је чекао почетак сезоне морао би да одвоји много више новца, јер, како каже, поскупјела су и дрва, али и цијепање и пилање, које је овог прољећа коштало 10 КМ по метру кубном, а сада кошта двије марке више.

За дрва мора бити

Трговци дрвима кажу да се дрва продају константно током цијеле године и да се грађани сналазе без обзира на поскупљења.

''Они који имају веће приходе дрва набављају љети и одмах наруче колико им је потребно за цијелу сезону, док грађани који имају мања примања узимају дрва током цијеле године'', рекао је Милан П, трговац дрвима из Приједора.

Осим дрвета за огрев, тражени су и угаљ и пелет.

На помолу ново поскупљење кафе

На помолу ново поскупљење кафе

Трговци пелетом кажу да је ове године пелет нешто јефтинији у односу на претходну, тако да сада кошта од 500 до 520 КМ по тони.

''Тона мрког угља кошта око 285 КМ, а људи који купују угаљ најчешће га комбинују с дрвима'', наводе трговци угљем.

У огласима се може наћи велика понуда огрева за зиму, тако да се дрва за огрев могу наћи од 120 КМ по метру кубном, тона угља се може наћи од 210 КМ, па до 285 КМ, а цијене пелета варирају од 450 па до 520 КМ по тони.

Палета исцијепаног дрвета може се купити у просјеку од 250 КМ, а неки трговци их продају и за 270 КМ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина