Бањалука

Има ли тартуфа у БиХ, како их брати и каквог пса одабрати за помоћника

  • Извор: АТВ
  • 04.11.2023. 10:48

Тартуфи су изузетно цијењене гљиве у цијелом свијету, а одавно се зна да су хрватски и италијански надалеко чувени.

Међутим, има ли тартуфа у БиХ питање је на које је одговор дао тартуфар из Бањалуке Мијодраг Вуковић у јутарњем програму Алтернативне телевизије.

"Има наравно, све врсте тартуфа расту у нашим шумама. Само су за одређену врсту потребни одређени микроклиматски услови и то је онда сигурно успјех", рекао је Вуковић.

Говорећи о добу године када треба тражити тартуфе, он каже:

"Свако годишње доба има своју врсту која плодоноси у то одређено вријеме. Ја лично тартуфе не тражим у другу половину априла и у мјесецу мају, док све остале мјесеце ја их тражим", каже за АТВ Вуковић.


На помолу ново поскупљење кафе

На помолу ново поскупљење кафе

Он има и помоћнике у потрази за овим скупоцјеним гљивама - псе.

Када је ријеч о раси пса која је најбоља за потрагу за тартуфима, он преферира једну.

"Пси трагачи за тартуфима морају да буду обучени за мирис тартуфа да их пронађу. обучавају их најчешће стручни људи, а можда и неки ентузијасти који имају нека основна предзања. Што се тиче раса паса који су добри за тражење тартуфа ја ту увијек посебно истичем Лагото Ромањоло, који је отприлике број један и са којима ја радим", рекао је.

Објаснио је да тартуфари ову расу пса обучавају већ око 200 година за потрагу за тартуфе.

"Имају одличан генетски потенцијал, али наравно, без обуке ништа", објаснио је Вуковић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм