Počeo prvi samit energetike u Trebinju

  • 05.03.2020. 12:40

Energetska budućnost regiona, savremene tehnologije, tranzicija ka obnovljivim izvorima energije, te energetska efikasnost aktuelne su teme koje su u Trebinju okupile oko 400 učesnika prvog Samita energetike u ovom gradu i Republici Srpskoj.

U devet tematskih različitih panela svoje viđenje promjena u energetici tokom dva dana samita iznijeće 70 panelista, a učesnici osim iz RS i BiH stigli su u sunčano Trebinje iz Srbije, Austrije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske,  Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Naučni radnici i zaposleni u energetakom sektoru govoriće i o mogućnostima razvoja, stanju tržišta energije u ovom dijelu Evrope, uslovima finansiranja projekata u energetici, ali i pametnim gradovima i potencijalnim obnovljivim izvorima energije.

Samit je otvorio premijer RS Radovan Višković.

"Sektor energetike ima najveci potencijal i zbog velikog prirodnog bogatstva RS vodotokova, ruda, vjetra i sunca. Vlada je spremna da saraduje sa svima koji u nama vide ravnopravnog partnera. Vlada će nastaviti izgradnju novih energetksih objekata uz maksimalno poštovanje eneretskih standarda i normi i angažujući domaću radnu snagu. Energetska tranzicija zahtjeva obimne i suštinske reforme", rekao je između ostalog premijer obraćajući se učesnicima samita.

Višković je dodao da je cilj Republike Srpske je da uskladi energetski sektor sa trećim energetskim paketom.

Na otvaranju SET ispred organizatora obratili su se i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

"Bez vizije da se organizuje ovakav skup, pitanje je u kojem bismo pravcu išli u ovoj oblasti. Drago mi je da je ovaj skup na nivou koji je na ponos svih nas. Osim budućnosti energetike, mi kreiramo i politiku održivost regiona i ljudi. A budućnosti nema ni bez novih projekata", rekao je tokom obraćanja Ćurić.

Prisustvom u Trebinju eminentni učesnici skupa uvažavaju i ovu stručnu temetiku i domaćine, poručio je Luka Petrović.

"Zajedno možemo biti stabilniji, profitalilniji i nadasve prijatelji", rekao je Petrović.

U toku dana u tri panela govoriće se o tranziciji energetskog sektora u regionu, o energetskom pregledu regiona, te stanju tržišta energije Jugoistočne Evrope.

Тагови:
  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)