Унија послодаваца и Конфедерација синдиката

Потписан споразум "За будућност Српске" са 11 мјера: Створити 10.000 радних мјеста у привреди

  • 27.10.2023. 14:08

Представници Уније послодаваца Републике Српске и Конфедерације синдиката Српске потписали су данас у Бањалуци споразум под називом "За будућност Српске" који садржи 11 мјера с циљем обезбјеђивања одрживог економског раста, система социјалне заштите и бољу конкурентност.

Предсједник Уније послодаваца Саша Тривић рекао је да су споразумом отворене најважније теме које се тичу радника и да се њиме шаље заједничка порука Влади Српске шта послодавци и синдикати сматрају приоритетним радом и темама које треба рјешавати.

"Надамо се да ћемо организовати заједнички састанак са Владом Српске како би јој презентивали наше приједлоге и захтјеве и да видимо да ли се неки од ових наших приједлога могу укључити у програм економских реформи", изјавио је Тривић новинарима послије потписивања споразума.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић рекао је да је заједнички рађено на овом споразуму јер је потребно сагледати све аспекте економске политике у Српској.

"Послодавци и синдикати на реалним основама могу направити заједничке стратегије како би Српска била боље мјесто за живот, гдје би се стандард радника, али и раст економије поправљао из дана у дан", додао је Тепавчевић.

Једна од мјера које садржи споразум јесте да се промјеном структуре привреде и привлачењем страних инвеститора покрене пројекат стварања 10.000 радних мјеста у привреди са нето платом од 2.000 КМ са повећањем могућности повратка радне снаге из иностранства.

Мјере предвиђају и покретање активности за промјену начина финансирања здравства, гдје умјесто из рада треба креирати систем финансирања из пореза на додатну вриједност, обезбиједити веће пензије промјеном законодавства у области пензијско-инвалидског осигурања, праведнију расподјелу, сузбијање неформалне економије, подршку куповини прве некретнине за младе, односно подршку за покретање бизниса.

Послодавци и Конфедерација синдиката сматрају да је модернизацијом образовања потребно ојачати људски капитал с циљем повећања продуктивности, стимулисати прелазак радника из јавног у реални сектор, поједноставити и убрзати процедуру контролисаног и организованог запошљавања странаца, те обезбиједити стимулативно окружење за укључење радног потенцијала свих категорија становништва у рад без бирократских препрека.

Пратите нас и путем Вибера