Profitirali u vrijeme korone: Pet svjetskih milijardera je drastično uvećalo svoje bogatstvo

  • 31.05.2020.15:36

Dok su jedni tokom pandemije bili na gubitku i još uvijek "ne mogu da se sastave", poput kompanija iz oblasti turizma, avio-saobraćaja, auto-industrije, drugi su virus i karantin "iskoristili" da profitiraju.

Ipak, čini se da im se ta zarada "sama nametnula", s obzirom da je potražnja za njihovim uslugama i proizvodima rasla. Pet milijardera, koji su već imali (pre)dubok džep, sada su ga dodatno otežali, prenosi Telegraf.

Na prvom mjestu je svakako osnivač Amazona, Džef Bezos, kojem je pandemija donela 31,3 milijarde dolara, pa sada ukupno ima 146,2 milijarde. Amazon je tokom pandemije zaposlio na desetine hiljada novih radnika zbog pojačanog obima posla, usljed onlajn kupovine.

Kolin Huang je takođe profitirao, nakon što je njegova kompanija za e-trgovinu "Pinduoduo", doživjela bum. "Teži" je za čak 14 milijardi dolara i sada na njegovom računu leži tačno 33,7 milijardi.
Tu je svakako i čovjek koji je juče "ispisao istoriju", Ilon Mask, čelnik kompanija Tesla i SpaceX. Njegova dobit je sada veća za 12,8 milijardi, pa ovaj kontroverzni Amerikanac, bez dlake na jeziku, sada ima ukupno 40,4 milijarde dolara na svom računu.

Čovjek o kojem se mnogo priča i piše ovih dana, s obzirom na vijest da Tramp namjerava da potpiše dekret koji se odnosi na društvene mreže, jeste Mark Zakerberg, kreator Fejsbuka. Tokom kriznog perioda, on je zaradio 9,7 milijardi, pa tako sada ima 88,1 milijardu vrijedno bogatstvo.

Erik Juan, osnivač Zoom-a, platforme za video sastanke, zaradio je oko pet milijardi dolara za vrijeme korone, tako da sada ima 8,5 milijardi. Njegova kompanija postigla je nevjerovatan uspjeh za samo nekoliko mjeseci, jer su milioni zaposlenih počeli da rade od kuće.