Stigla blokada

Otvaranje rudnika važno za razvoj Bistrice

  • Извор: АТВ
  • 28.06.2023. 20:02

Otvaranje rudnika u Bistrici značio bi siguran razvoj sela, bolju infrastrukturu i nova radna mjesta za lokalno stanovništvo.

Umjesto razvoja, stigla je blokada. Tako kažu u Savjetu ove prijedorske Mjesne zajednice. Tvrde da je sve blokirala nevladina organizacija iz drugog entiteta uz pomoć pojedinaca.  

„Vidjeli ste na svim mjestima, u Sanskom Mostu, ogromna količina uglja se isporučuje tog lignita, kod nas se blokira u selu. Mi trebamo biti spremni da zaposlimo radnike, da izgrađujemo svoje selo. Ja očekujem uspješan rasplet. To se mora riješiti. To je 2016. godine čak potpisano, izgradnja rudnika“, rekao je Milorad Mamić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bistrica, Prijedor.

Uspješan rasplet očekuje i preduzeće koje uređuje put i čisti zarasle površine na tom mjestu. Kažu da su pojedinci blokirali put, tvrdeći da je u privatnom vlasništvu, a za koji kompanija ima dokumente u kojim jasno stoji da je put državno vlasništvo. Pozadina je, kažu, lični interes. 

„Kao društveno odgovorno preduzeće odlučili smo da Mjesnoj zajednici Bistrica doniramo 100.000 KM za razvoj sela što je dogovoreno na zajedničkom sastanku. Problem je nastao kada je par pojedinaca zahtjevalo da se taj novac uplati na njihove lične račune, a ne na račun Grada Prijedora u korist Bistrice. Od tada imamo blokadu puta“, kažu u „Drvo-export“ doo.

U vodu je pala i priča o zaštiti životne sredine. Stručnjaci za geologiju pojašnjavaju – sve što je potrebno je poštovanje mjera pri mogućoj eksploataciji uglja na ovom lokalitetu.

„Osnovni  sastojak uglja je ugljenik, pored koga je zastupljen  još i kiseonik, azot  i vodonik, pri čemu u uglju nema štethih elemenata ili jedinjenja, naprotiv neke vrste uglja se koriste za prečišćavanje vode”, navode iz firme GMB Inženjering d.o.o.

To pojedinci, ipak, ne žele da čuju. Nastavljaju sa blokadom puta. Više puta je intervenisala i policija. Preuzeće traži da se obezbijedi slobodan prolaz i kretanje radnika i mašina. U Prijedoru je za sutra zakazana i sjednica Skupštine grada na temu rudarstva. A baš zbog rudarstva, još od davnina, razvijao se i sam grad Prijedor.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина