За 25 одсто

Поскупљује вода у Палама

  • Извор: АТВ
  • 13.03.2024. 19:44

Кубик воде у Палама умјесто досадашњих 92 фенинга коштаће 1,15 КМ. Сагласност је дала и скупштина општине Пале, па ће за 25 одсто бити повећана цијена испоруке воде. Најављена је изградња и филтерских постројења за воду на врелу Миљацке. Из Водовода повећање цијене оправдавају повећањем минималца али и угроженом егзистенцијом радника предузећа.

"На овај број радника који има минималну плату дошли смо до увећања расхода предузећа од 450.000 марака. Ово је једина мјера била гдје смо ми могли да повећамо приход", каже Дејан Којић, директор ЈП Водовод и канализација Пале. 

"Потребно је изнаћи нова средства како би предузеће опстало у ова тешка времена. Ишли смо на то да идемо на повећање квалитета воде. Да општина у наредним данима изради пројектна рјешења за изградњу филтерског постројења, а да на крају у идућој буџетској години планира та средства која нису мала, а износе 1.5 милиона КМ", каже Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Клуб одборника СНСД-а није за додатне намете грађанима али истичу да им је циљ заштита радних мјеста. Са друге стране опозиција тврди да је број радника ипак требало смањити.

"Жељели смо да заштитимо егзистенцију 101 радника у нашем ЈП Водовод и Канализација и то је суштински разлог што смо подржали повећање воде", каже Игор Иконић, одборник СНСД-а у Скупштини општине Пале.

"Имали су довољно времена да исправе грешке претходне власти међутим они нису. Нису повећали број запослених али нису ни смањили што су морали урадити", каже Никола Благојевић, одборник СДС-а у Скупштини општине Пале.

Цијена воде није мијењана за ОЦ Јахорина. Како кажу из паљанског водовода, ниска цијена доприноси  продужетку скијашке сезоне на Јахорини осњежавањем стаза. Једна од данашњих одлука односи се и на рад апотека недјељом, те ће у наредном периоду у Палама бити одређене дежурне апотеке. 

Пратите нас и путем Вибера