Са еминентним стручњацима

Састанак у требињској Болници: Значајна прекретница у развоју интензивне медицине

  • Извор: СРНА
  • 29.03.2024. 21:06

Менаџмент Болнице у Требињу одржао је данас радни састанак са еминентним стручњацима начелником Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Пеђом Ковачевићем и шефом Одјељења интензивног лијечења за нехируршке гране Даницом Момчићевић који представља значајну прекретницу у развоју интензивне медицине.

Састанку су присуствовали љекари требињске Болнице специјалиста анестезиолог и руководилац Службе за анестезиологију, реанимацију и интензивно лијечње Петра Паовица, специјалиста нефролог, шеф Одсјека за хемодијализу, координатор специјализаната Марко Бакмаз, главна сестра Болнице Душанка Зечевић, главна сестра Службе за анестезиологију, реанимацију и интензивно лијечење Миланка Сврдлан, анестетичар Ђорђе Марић, те специјализанти и доктори медицине из ове здравствене установе.

Доктор Ковачевић, који је специјалиста пнеумофтизиологије, субспецијалиста интензивне терапије и национални координатор за интензивну медицину, нагласио је да је разлог данашњег састанка развој кадровске структуре, односно кадра који би у будућности требало да ради у јединици интензивног лијечења у новој болници.

Рат око атрактивних локација у Требињу

Рат око атрактивних локација у Требињу

"Када говоримо о кадровској проблематици, евидентан је недостатак интензивиста на подручју Западног Балкана и уопште земаља у развоју. Чињеница да је овај проблем препознат и у требињској болници довољно говори о зрелости менаџмента да препозна проблем и да иде у правцу његовог рјешавања, односно едукације кадра, с посебним акцентом на едукацију младог кадра, специјализаната и доктора медицине, поготово када је ријеч о конзервативним гранама медицине", рекао је доктор Ковачевић.

Он је навео да УКЦ, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране, стоји на располагању са свим својим капацитетима да се процес едукације проведе како треба и на неки начин да се креира та иницијална капсула, односно језгро будућих интезивиста који ће да раде у јединици интензивног лијечења у новој болници.

"Ово није прва болница којој пружамо овакав вид подршке, а наш долазак овдје сигурно значи да ова средина доживљава један велики искорак", истакао је доктор Ковачевић.

Штете на воћу због мраза

Штете на воћу због мраза

Доктор Момчићевић, која је специјалиста пнеумофтизологије и субспецијалиста интензивне терапије, рекла је да, с обзиром на то да је професор доктор Ковачевић и национални координатор интензивне медицине, имају и обавезу и потребу да доприносе развоју интензивне медицине у Републици Српској, те да јој је част што може да учествује и пружи пуну подршку и знање како би основали савремену јединицу интензивног лијечења, јер стварно за тим постоји потреба.

"Примјера ради, од тренутних 15 пацијената код нас у УКЦ, троје их је из Требиња. Тај податак показује да постоји потреба за унапређењем такве јединице, која не може бити као она у Клиничком центру, али може бити таква да задовољи потребе ове регије, док ћемо оне пацијенте којима је потребна софистициранија здравствена услуга збрињавати на нашој клиници", истакла је доктор Момчићевић.

Указавши на важност овог састанка, доктор Паовица је истакла да су данас разговарали са менаџментом установе о стратегији развоја интензивне медицине у тренутном објекту, али и у новој болници, као и о кадровској стратегији развоја кроз разговор са специјализантима и докторима медицине који тек треба да упишу специјализацију да би им објаснили које су могућности на том плану едукације и шта се од њих очекује у концепту рада нове болнице.

Директор Болница Требиње Недељко Ламбета захвалио је докторима Ковачевићу и Момчићевић на доласку и ангажованости око стратегије развоја интензивне медицине на подручју Источне Херцеговине.

Случај нестале Данке Илић: Ухапшен полицајац

Случај нестале Данке Илић: Ухапшен полицајац

Према његовим ријечима, планиран је почетак едукације кадра требињске болнице већ у априлу, када ће прва група средњег медицинског кадра започети са циклусима едукације у УКЦ, док ће на љето исти процес започети и овдашњи љекари.

"Осим тога, у наредном периоду је планирано расписивање јавног конкурса за још три љекара анестезиолога чиме ћемо успјети заокружити кадровску потребу те ћемо доћи у стање суфицијенције", најавио је Ламбета.

Стратешки фокус састанка био је на планирању унапређења рада тренутне јединице интензивног лијечења у постојећем објекту те планирању имплементације напредних приступа у новој болници, а овај састанак представља значајну прекретницу у унапређењу рада јединице интензивног лијечења у Источној Херцеговини, те показује посвећеност менаџмента у постизању високих стандарда у медицинској пракси.

Након продуктивног састанка менаџмента болнице с еминентним стручњацима из УКЦ Републике Српске јасно су дефинисане промјене које ће се провести на подручју интензивног лијечења те важност подршке и едукације у том контексту.

Једна од кључних промјена је унапређење инфраструктуре и опреме у јединици интензивног лијечења.

Кроз све ове промјене и активности, очекује се да ће јединица интензивног лијечења у требињској Болници постати лидер у пружању врхунске здравствене заштите пацијентима у критичном стању.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.