Načelnik opštine Pelagićevo

Tešić: Pelagićevo - lokalna zajednica u kojoj su briga za mlade i pronatalitetna politika jasno definisani

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2023. 11:09

Opština Pelagićevo je lokalna zajednica u kojoj su briga za mlade i pronatalitetna politika jasno definisani kako u programskim dokumentima, tako i u političkoj volji i načinu upravljanja sadašnjeg rukovodstva lokalne zajednice, kaže ovo Slavko Tešić, načelnik opštine Pelagićevo.

"To i nije toliko iznenađujuće,jer je trenutno rukovodstvo sastavljeno od mladih ljudi. Ja sam stupio na funckiju u trenutku kada sam imao 27 godina. Trenutna izdvajanja po obuhvatnosti su temeljita, i obuhvataju skoro sve elemente i istrumente podrške mladim, koji su nam dostupne. Mi smo ipak mala opština i naš manevarski prostor je znatno umanjen ograničenim resursima, kako ljudskim tako i materijalnim. Prilikom kreiranja stimulativne okruženja, obuhvaćen je svaki segment u kojem mladi aktivno djeluju i čine njihov najveći dio. To su prije svega obrazovanje, sport, kultura i učešće u mehanizmima odlučivanja u našoj lokalnoj zajednici. Vidovi pružanja pomoći su najrazličitijeg oblika, ali uglavnom se odnose na infrastuturnalne projekte, obezbjeđivanje neophodnih sredstava i alata za postizanje boljih rezultata i vidove direktne novčane pomoći", ističe Tešić.

Кlasifikacija postojećih izdvajanja za mlade (period od novembra 2020. do danas):

1. Infrastrukturni projekti

2. Podrška u obrazovanju kroz obezbjeđivanje neophodnih materijalnih, tehničkih i operativnih pretpostavki za postizanje boljih rezultata mladih ljudi:

a) Besplatni udžbenici za sve učenike Osnovne škole

- Кao načelnik opštine volim prije svega da njegujem živ odnos sa građanima. Smatram da je to ključ uspjeha u vođenju bilog kojeg sistema koji teži da bude harmoničan i stimulativan za svakog njegovog člana. Кroz svakodnevnu interakciju, shvatio sam da je omladinska politika tema koji dominira  u svakodnevnom diskursu. To je samo potvrda tačnosti tvrdnji koje sam iznosio u izbornoj kampanji 2020..godine. Naime, jedno od glavnih predizbornih obećanja na osnovu kojih mi je narod i dao  povjerenje,  jeste kategorično i bezuslovno sprovođenje pronatalitetne  i omladinske politike - rekao je načelnik opštine Pelagićevo.

- Vođeni idejom i vizijom da samo odnos pun povjerenja donosi rezultate kako za pojedinca tako i za čitavu zajednicu, odlučili smo da tu vrstu  politike postavimo kao pijadestal novog stila upravljanja našom lokalnom zajednicom,  što će  rezultirati  jednakom šansom za svako dijete ali i svakog roditelja - navodi Tešić te dodaje:

- Sa ponosom objavljujemo da smo i ove godine obezbijediti besplatne udžbenike za učenike u našoj opštini od 6. do 9. razreda! Obezbijediti resurse i potrebne materijale, da bi sva djeca imala šansu da se razvijaju i započnu svoj obrazovni put bez ikakvih prepreka u vidu finansijskih barijera, je zadatak koji smo i ove godine upješno obavili. Za nas je svako dijete bitno i zaslužuje punu podršku svoje lokalne zajednice. Uvjeren sam da je to stil upravljanja kojem treba da teži svaka opština u Republici Srpskoj - kaže Tešić.

- U sociološkom, ekonomskom i obrazovnom smislu, Pelagićevo je usko povezano sa Brčko Distriktom. S tim u vezi, naša djeca u 99 odsto slučajeva svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavljaju u nekoj od mnogobrojih brčanskih srednjih škola. Do novembra 2020. godina, naša djeca su plaćala mjesečne karte koje su u znatnoj mjeri opterćavali kućni budžet njihovih roditelja/ staratelja.Naša administracija već treću godinu snosi taj trošak, i na taj način doprinosi u obrazovanju mladih naše lokalne zajednice. Besplatna proslava mature za maturante OŠ "Vaso Pelagić“ - navodi Tešić.

3. Stipendiranje studenata na domaćim i međunarodnim univerzitetim.

- Treba reći da u našoj lokalnoj zajednici pravo na stipendiju polažu svi studenti bez obzira na godinu studija i fakultet na kojem studiraju - zaključuje Tešić.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)