Ухапшени у акцији "Прислушкивање"

Многи су у страху: Телефони Дебевца и Осмице иду на вјештачење

  • Извор: Аваз
  • 07.01.2024. 15:29

Тужилаштво БиХ у наредних неколико дана послаће на вјештачење одузете мобилне телефоне ухапшених у афери „Прислушкивање“ Ранка Дебевца, суспендованог предсједника Суда БиХ, и Османа Мехмедагића Осмице, бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

Овај двојац, који је притворен у Војковићима, осумњичен је за прислушкивање судија Суда БиХ и запосленика Тужилаштва БиХ током 2020. године. Међутим, како се свједоци саслушавају, све се више незаконитости открива.

Саслушавају се свједоци

Како је на рочишту најавила и поступајући тужилац, Тужилаштво намјерава испитати најмање 10 до 15 свједока. Но, овај се списак, како се обављају провјере, увелико шири. Исказе је већ дало неколико свједока из Суда, Тужилаштва и ОБА-е.

Тужилаштво провјерава и друга евентуална незаконита прислушкивања. Од новинара до политичара. Сви су у фокусу. Мора се утврдити ко је у Суду правио лажне налоге за прислушкивање, без протокола, а затим их слао Мехмедагићу.

Детаљи бруталног злочина на Бадње вече, Стефан убио брата пред женом и дјецом

Детаљи бруталног злочина на Бадње вече, Стефан убио брата пред женом и дјецом

У Суду нема трага, а у ОБА-и је постојао списак који је уништен. Истрага је већ показала бројне нелогичности и тиме потврдила сумњу Тужилаштва да су многи списи уништени и да им, када је у питању законска процедура, нема трага.

Међутим, у цијелој причи кључан је мобилни Дебевца. Поготово због тога што је уређај покушао сакрити. Тужилаштво већ има оправдану сумњу да је споран предмет “Респиратори”, у којем је на четири године затвора осуђен и бивши премијер Фадил Новалић.

Масовна туча у Вуковару: Повријеђени малољетници

Масовна туча у Вуковару: Повријеђени малољетници

Наводно, већ постоји траг о томе ко је кога звао након првостепене пресуде у афери „Респиратори“ и шта се налази у телефону Дебевца. Чији позиви и поруке, као и њихов садржај.

Нема дипломе

Због свега овога у Тужилаштво на додатно појашњење, како стоје ствари, мораће и Фадил Новалић. Сви трагови у вези с афером „Прислушкивање“ воде до истраге о Осмициној (непостојећој) дипломи, али и предмета „Респиратори“.

Зато је кључно вјештачење телефона Дебевца, и то трећег, оног који је покушао сакрити. Он ће ускоро бити отворен. Због тога стрепе бројне особе из политике, али и бх. правосуђа. Чак и неки “угледни” бизнисмени.

Ранко Дебевец и Осман Мехмедагић Осмица предати Тужилаштву БиХ

Ранко Дебевец и Осман Мехмедагић Осмица предати Тужилаштву БиХ

Питање је дана када ће истрага бити проширена. Не спавају мирно ни појединци у СИПА-и и ФУП-у. Споран је и Одјел за тајно праћење ФУП-а, јер се сада утврђује коме је Осмица у овом одјелу спуштао предмете и коме је и за шта давао наредбе. Такође, утврђује се и да ли су у овом одјелу уништавани трагови криминалних радњи, пише Аваз.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина