Саопштење

Огласили се из Жељезница Српске након несреће у Дервишима

  • Извор: АТВ
  • 07.03.2024. 11:27

Из Жељезница Републике Српске, након несреће која се десила синоћ на путном прелазу у бањалучком насељу Дервиши, саопштено је да је поменути прелаз обезбијеђен на прописан начин.

Како су навели, путни прелаз обезбијеђен је Андрејевим крстом, знаком стоп и троуглом прегледности.

"То је ниво осигурања који је према законским одредбама утврђен на основу фреквенције саобраћаја и категорије самог пута, на овом дијелу укрштања пута и пруге“, навели су из Жељезница.

Из Жељезница су додали да су током 2022. године потписале споразум са градом Бањалука о осигурању путног прелаза "Подгоричка“ и укидању два неусловна путна прелаза на подручју Бањалуке, од којих је један и путни прелаз "Дервиши“.

Воз ударио у аутомобил у Бањалуци, возило смрскано

Воз ударио у аутомобил у Бањалуци, возило смрскано

Жељезнице Републике Српске су све своје обавезе из овог споразума испуниле, поручено је у саопштењу. 

"Чека се да своје обавезе испуни и Град Бањалука, како би се кренуло у реализацију планираних активности“, додали су у саопштењу.

Жељезнице Републике Српске, као и било које друге жељезнице у свијету, напомињу у саопштењу, нису у обавези да сваки путни прелаз обезбиједе браницима или полубраницима, већ је према прописаним законским одредбама, начин и ниво осигурања путног прелаза одређен на основу категорије пута, допуштене брзине на прузи и густине друмског саобраћаја, што је дефинисано законом и прописима који уређују област жељезница.

У саопштењу подсјећају да на пругама Жељезница Републике Српске нема необезбијеђених путних прелаза и да су сви путни прелази, обезбијеђени у складу са законским прописима.

"Жељезнице Републике Српске су у складу са Законом о Жељезницама, члан 49 и Правилником 322 о начину укрштања жељезничке пруге и пута, покренуле активности на смањењу укупног броја путних прелаза, али за то је неопходна и подршка локалних заједница, које морају дати сагласност приликом укидања сваког путног прелаза као и сагласност управљача пута“, наведено је у саопштењу.

Познато стање повријеђених у судару воза и аута у Бањалуци

Познато стање повријеђених у судару воза и аута у Бањалуци

Из Жељезница подсјећају јавност да ни у једном ванредном догађају није утврђена одговорност Жељезница Републике Српске, него других учесника у саобраћају на путним прелазима, у оваквим случајевима возача друмских возила. 

"Из свих ових разлога, Жељезнице Републике Српске изнова апелују на све учеснике у саобраћају да буду максимално одговорни и савјесни, поштују саобраћајну сигнализацију и прописе приликом преласка преко пруге, како би сачували своју, али и безбједност осталих учесника у саобраћају“, закључили су у саопштењу из Жељезница Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера