ОЈТ Требиње: Беба са стола пала на под!

Након подизања оптужнице против шефа Одјељења гинекологије и акушерства Универзитетске болнице Фоча Владимира Чанчара и бабице Биљане Кулић, због несавјесног пружања љекарске помоћи беби Ј.В. из Требиња, Окружно јавно тужилаштво у Требињу огласило се саопштењем у којем су наведени и детаљи оптужнице.

Како наводи ОЈТ Требиње кобног 19. августа 2022. новорођенче је, након порођаја, са помоћног стола пало под.

”Оптужница К.Б. терети да је 19. августа у УБ Фоча, око 08:20 часова као здравствени радник, запослена на Гинеколошком одјељењу на пословима гинеколошко-акушерске сестре, при пружању медицинске помоћи након порода пацијента В.Ј. из Требиња, као бабица, поступила супротно правилима љекарске струке, као посљедица кога неадекватног поступања ја новорођенче испало са помоћног стола на под”, саопштило је ОЈТ Требиње.

С друге стране шефу Гинеколошког одјељења УБ Фоча др Владимиру Чанчару на терет се ставља сљедеће:

”Приликом вршења порода пацијента Ј.В. из Требиња, оптужени је поступао супротно правилима љекарске струке, па је тако, након што је беба пала на под, усљед неадекватног поступања бабице К.Б., пропустио о истом обавијестити родитеље, а након тога пропустио и предузети све мјере и радње у циљу благовременог указивања медицинске помоћи новорођенчету, усљед чега су код новорођенчета наступиле тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравствено стање, због којих повреда је новорођенче превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење”, наводи се у саопштењу.

ЕКСКЛУЗИВНО: Љекар и бабица оптужени због пада бебе у Фочи!

ЕКСКЛУЗИВНО: Љекар и бабица оптужени због пада бебе у Фочи!

Као што је АТВ ексклузивно писао уколико се докаже кривица Кулићевој и Чанчару пријети казна од једне до осам година затвора. Истрага против педијатра др Владимира Турунташа је обустваљена јер је, како сазнаје АТВ, у његовом поступању није било незаконитости, односно није било елемената кривичног дјела.

У оптужници се наводи да се Кулићева као здравствени радник, а Чанчар као љекар нису придржавали правила здравствене/љекарске струке при пружању медицинске помоћи чиме су проузроковали знатно погоршање здравственог стања пацијента, усљед чега је наступила тешка тјелесна повреда Ј.В.

”Повреде су биле такве да су живот новорођенчета довеле у стварну, односно реалну опасност која се огледала у угрожавању функције виталних можданих центара (фунције центра за дисање, циркулацију, рада срца) због чега ове повреде свака за себе и у збирном дјеловању имају обиљежја квалификоване тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравстевно стање, због којих повреда је новорођенче 19. августа око 18 часова превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење”, наводи се у оптужници.

Гинекологу шест мјесеци затвора, сестри условна казна за примање мита

Гинекологу шест мјесеци затвора, сестри условна казна за примање мита

Подсјетимо, ради се о члановима медицинског тима који су извршили порођај Јоване Весић послије којег је њена тек рођена ђевојчица Ј.В. пала на под. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. Од тада беба се успјешно опоравља, али и даље иде на редовне љекарске контроле.

Након што се сазнало за цијели случај против Владимира Чанчара покренута је истрага за примање 400 КМ мита од оца бебе, а против медицинске сестре Гордане Соколоволић због примања мита од 100 КМ. Обоје су споразумно признали кривицу. Према споразуму Чанчар ће бити осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а Соколовићева на условну казну од шест мјесеци, са роком провјере од три године.

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Оцу бебе, која је испала љекарима у Фочи, казна 5.000 КМ!

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске није аболирало ни оца бебе Данијела Весића који је споразумно осуђен на новчану казну од 5.000 КМ због давања мита.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм