Начелник осјечко-барањске полиције

Шеф полиције: Полицајац је случајно убио Михаелу, хвалио се, вадио пиштољ, репетирао

  • Извор: Индекс
  • 28.09.2023. 14:15

Начелник осјечко-барањске полиције Ладислав Беце на сједници Градског вијећа Осијека поднио је извјештај о стању безбједности у Осијеку за првих шест мјесеци ове године. Притом је говорио о убиству 21-годишње Михаеле Берак, коју је службеним пиштољем убио 27-годишњи полицајац Марко Смажил.

Начелник полиције и данас, пет дана након што је ДОРХ пријавио полицајца за убиство и у саопштењу објавио да је убиство почињено с намјером, тврди да је полицајац случајно убио дјевојку.

"Оно што смо до сада утврдили је да су се дјевојка и полицајац познавали око мјесец дана, а она је у више наврата долазила к њему у стан. Тог дана је полицајац на нашој порти радио до 18 сати, а тог је дана задужио нову футролу. 

Стриц настрадале Михаеле: Погодио је у артерију, угушила се у властитој крви

Стриц настрадале Михаеле: Погодио је у артерију, угушила се у властитој крви

Када је дошао у стан, дјевојка је дошла к њему као и раније, а он се хвалио новом футролом, показивао је, вадио пиштољ, стрељиво, враћао, репетирао... И у једном тренутку, највјероватније због лошег баратања оружјем, дошло је до опаљења и стрељиво је погодило младу дјевојку", испричао је Беце, преноси Јутарњи лист.

Осврнуо се и на информације у медијима како је од времена смрти до прве дојаве прошло најмање сат времена. 

"То су погрешне информације. О детаљима не могу, али ми имамо комуникацију дјевојке и могу рећи да је протекло неколико минута од њене задње комуникације до његовог позива служби 112. У том првом позиву он је покушао приказати да се ради о самоубојству или да се дјевојка сама устријелила", наставио је Беце.

"Брзо смо закључили да није самоубиство"

"Наша је екипа дошла на убиђај, позвали смо Жупанијско државно тужилаштво, њихова је замјеница водила увиђај, фотографисало се, фиксирало се и изузело трагове, снимило... Врло брзо закључили смо да отпада теза о самоубиству или самоупуцању, него да ју је он сам упуцао. 

Нови детаљи убиства дјевојке: Упуцао је и два сата није позвао полицију?

Нови детаљи убиства дјевојке: Упуцао је и два сата није позвао полицију?

Уапшен је у јутарњим сатима и од тада ми имамо 24 сата да утврдимо основану сумњу у почињење кривичног дјела те смо ишли с тежом квалификацијом општеопасне радње", казао је Беце.

Коментирао је и разлику у квалификацији кривичног дјела полиције и ДОРХ-а.

"Цијело вријеме се спомиње конфликт око квалификације, ми смо доставили ДОРХ-у све што смо прикупили, а у пракси је било и раније преквалификација у оба смјера, из тежих у лакша, из лакших у тежа. Треба рећи и да у сљедећих шест мјесеци трају још истражне радње, прикупљања доказа, вјештачења, ко зна хоће ли остати ова квалификација. У овоме нема ништа спорно, а сви медијски иступи највише штете њеној породици јер је превише погрешних и нетачних информација", казао је Беце.

ДОРХ све увјеренији да је убојство било намјерно

Према информацијама до којих је јуче дошао портал Индекс, Жупанијско државно тужилаштво устраје на квалификацији да се ради о убиству, а такву квалификацију поткријепило је све што је досад утврђено у провођењу доказних радњи, укључујући и нове доказе.

Полицајац осумњичен за убиство дјевојке

Полицајац осумњичен за убиство дјевојке

Према још увијек незваничним информацијама, полицајац је тек око сат времена након убиства назвао 112. Њима је, а не полицији, лажно пријавио да је Михаела починила самоубиство. У међувремену је и телефонирао, али није познато кога је звао и је ли разговарао с неким у полицији. 

Наводно је у међувремену и чистио одјећу и туширао се, а није искључено ни да је премјештао пиштољ како би све изгледало као самоубиство. Наиме, истражиоци су тек након неког времена током увиђаја посумњали у верзију о самоубиству коју је пласирао осумњичени полицајац. Онда су на испитивању притиснули Смажила и дошли до верзије према којој је пиштољ случајно опалио док га је чистио.

И даље је сасвим нејасно зашто су полицајци тако лако повјеровали у ту верзију иако им је њихов 27-годишњи колега прије тога лагао да се Михаела сама убила и да он нема никакве везе с тим. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)