Načelnik osječko-baranjske policije

Šef policije: Policajac je slučajno ubio Mihaelu, hvalio se, vadio pištolj, repetirao

  • Izvor: Indeks
  • 28.09.2023. 14:15

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece na sjednici Gradskog vijeća Osijeka podnio je izvještaj o stanju bezbjednosti u Osijeku za prvih šest mjeseci ove godine. Pritom je govorio o ubistvu 21-godišnje Mihaele Berak, koju je službenim pištoljem ubio 27-godišnji policajac Marko Smažil.

Načelnik policije i danas, pet dana nakon što je DORH prijavio policajca za ubistvo i u saopštenju objavio da je ubistvo počinjeno s namjerom, tvrdi da je policajac slučajno ubio djevojku.

"Ono što smo do sada utvrdili je da su se djevojka i policajac poznavali oko mjesec dana, a ona je u više navrata dolazila k njemu u stan. Tog dana je policajac na našoj porti radio do 18 sati, a tog je dana zadužio novu futrolu. 

Stric nastradale Mihaele: Pogodio je u arteriju, ugušila se u vlastitoj krvi

Stric nastradale Mihaele: Pogodio je u arteriju, ugušila se u vlastitoj krvi

Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao i ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao... I u jednom trenutku, najvjerovatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku", ispričao je Bece, prenosi Jutarnji list.

Osvrnuo se i na informacije u medijima kako je od vremena smrti do prve dojave prošlo najmanje sat vremena. 

"To su pogrešne informacije. O detaljima ne mogu, ali mi imamo komunikaciju djevojke i mogu reći da je proteklo nekoliko minuta od njene zadnje komunikacije do njegovog poziva službi 112. U tom prvom pozivu on je pokušao prikazati da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila", nastavio je Bece.

"Brzo smo zaključili da nije samoubistvo"

"Naša je ekipa došla na ubiđaj, pozvali smo Županijsko državno tužilaštvo, njihova je zamjenica vodila uviđaj, fotografisalo se, fiksiralo se i izuzelo tragove, snimilo... Vrlo brzo zaključili smo da otpada teza o samoubistvu ili samoupucanju, nego da ju je on sam upucao. 

Novi detalji ubistva djevojke: Upucao je i dva sata nije pozvao policiju?

Novi detalji ubistva djevojke: Upucao je i dva sata nije pozvao policiju?

Uapšen je u jutarnjim satima i od tada mi imamo 24 sata da utvrdimo osnovanu sumnju u počinjenje krivičnog djela te smo išli s težom kvalifikacijom opšteopasne radnje", kazao je Bece.

Komentirao je i razliku u kvalifikaciji krivičnog djela policije i DORH-a.

"Cijelo vrijeme se spominje konflikt oko kvalifikacije, mi smo dostavili DORH-u sve što smo prikupili, a u praksi je bilo i ranije prekvalifikacija u oba smjera, iz težih u lakša, iz lakših u teža. Treba reći i da u sljedećih šest mjeseci traju još istražne radnje, prikupljanja dokaza, vještačenja, ko zna hoće li ostati ova kvalifikacija. U ovome nema ništa sporno, a svi medijski istupi najviše štete njenoj porodici jer je previše pogrešnih i netačnih informacija", kazao je Bece.

DORH sve uvjereniji da je ubojstvo bilo namjerno

Prema informacijama do kojih je juče došao portal Indeks, Županijsko državno tužilaštvo ustraje na kvalifikaciji da se radi o ubistvu, a takvu kvalifikaciju potkrijepilo je sve što je dosad utvrđeno u provođenju dokaznih radnji, uključujući i nove dokaze.

Policajac osumnjičen za ubistvo djevojke

Policajac osumnjičen za ubistvo djevojke

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, policajac je tek oko sat vremena nakon ubistva nazvao 112. Njima je, a ne policiji, lažno prijavio da je Mihaela počinila samoubistvo. U međuvremenu je i telefonirao, ali nije poznato koga je zvao i je li razgovarao s nekim u policiji. 

Navodno je u međuvremenu i čistio odjeću i tuširao se, a nije isključeno ni da je premještao pištolj kako bi sve izgledalo kao samoubistvo. Naime, istražioci su tek nakon nekog vremena tokom uviđaja posumnjali u verziju o samoubistvu koju je plasirao osumnjičeni policajac. Onda su na ispitivanju pritisnuli Smažila i došli do verzije prema kojoj je pištolj slučajno opalio dok ga je čistio.

I dalje je sasvim nejasno zašto su policajci tako lako povjerovali u tu verziju iako im je njihov 27-godišnji kolega prije toga lagao da se Mihaela sama ubila i da on nema nikakve veze s tim. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program