“Mali veliki klub”

KK MEGA: Fabrika za brušenje košarkaških dijamanata

  • Извор: АТВ
  • 25.06.2022. 20:23

Od Milovana Rakovića, preko Nikole Jokića i Vasilija Micića, pa sve do Karla Matkovića i Nikole Jovića. Za 15 godina, od kako je probijen led, košarkaški klub Mega postao je rekorder svjetske košarke sa čak 15 igrača koji su, iz redove ovog kluba, izabrani na NBA draftu. Neki nisu odigrali ni minut na tamošnjim parketima, ali ima i onih koji su postali najbolji na planeti.

Za “mali veliki klub”, kako sebe nazivaju od samog početka, s pravom se može reći da je fabrika za brušenje najprefinjenijih  košarkaških dijamanata. Klupska filozofija počiva na tome da se, dug i težak put, od talentovanog do igrača koji zapadne za oko NBA ligašima, što više olakša, a jedini način je marljiv rad sa stručnim trenerima, u skoro pa idealnim uslovima za košarkaški razvoj.

„To je sada već jedan veliki sistem koji obuhvata razne stvari. Sigurno da je drugačije raditi sa mladim igračima pogotovo u današnja vremena. Sve ide mnogo brže. Nije lako ni mladim igračima. Ako želi neke velike stvari on mora mnogo brže nego ranije da odraste, da napreduje i da se prilagođava, a ujedno da nosi breme rezultata u regionalnoj ligi. Shodno tome, trudimo da se unaprijedimo naš sistem svakog dana i svake sezone. Mislim da to uspijevamo. Tajna leži u ozbiljnom radu i logistici koja pokriva sve stvar na i van terena. Od hale, terena, hrane i sitnica koje ustvari nisu sitnice nego su najbitniji dio. Ono što je možda i najbolje od svega je što imamo mogućnost da svi ti igrači dobiju priliku da svoj rad pokažu u značajnoj ligi kao što je ABA liga“ kaže, za ATV,  Goran Ćakić, generalni menadžer KK Mega.

Iz sezonu u sezonu, Mega ulazi sa mladim sastavom iz kojeg na kraju svake, neko novo ime „zapali“ košarkašku planetu.

„Na prvi pogled, pogotovo minulih godina, to je bila ekipa od koje se čovjek malo pomalo uplaši i zapita 'kako ćemo da iznesemo?'. Ali, sa vjerom i radom koji je prepoznat i za koji imamo dokaza da je dobar to ide sve kako treba. Mi, sada, imamo najviše primjera u svijetu da je naš rad dobar. To je ono čime se mi bavimo i čemu stremimo, a to je pronalaženje i razvoj mladih igrača sa ciljem da prođu na NBA draftu , a samim tim i u NBA ligu. Uvijek se trudimo da ekipa krene sa priprema što ranije i prije svih ostalih. Trudimo se da ih pripremimo za izazove koji ih očekaju. Nije im lako. To su uglavnom mladi momci koji bi u drugim ekipama igrali epizodne i mnogo lakše uloge i ne bi imali opterećenje rezultatom, a ovdje se suočavaju sa tim da od samog starta moraju da nose i održavaju tim i da prave rezultate. Bez rezultata i pobjede niti jedan igrač ne može da izraste u velikog asa“ , priča Ćakić.

Sa starim ciljem ulaze i u novu sezonu, ali sa novim trenerom. Vladu Jovanovića naslijedio je Marko Barać, koji je pristigao iz stručnog štaba Igokee.

„U razgovorima koji traju već neko vrijeme pokazali smo dosta zajedničkih interesa, ambicija i razmišljanja sa Markom Baraćem. Da ne malerišem, ali ja sam siguran da će to izgledati jako dobro. Prisutna je nova energija i novi entuzijazam. Polako se sklapa ekipa koja će biti, možda i najmlađa do sada. Na to smo navikli, a na nama je da ih spremimo za još jednu uspješnu sezonu i da se ide na pobjedu u svakoj utakmici“, kaže Ćakić.

U tek okončanoj sezoni, još jedan sportski san postao je java za ovaj klub. Juniorska selekcija Mege zakoračila je na evroligaški tron nakon završnog turnira u Beogradu, pa je jedno već sada sigurno-spisak od 15 košarkaša izabranih na NBA draftu daleko je od konačnog.

Тагови: