Zadar

Bolnica ženu koja zavisi od kiseonika poslala kući bez boce i ljekara, suprug u šoku

  • Izvor: Agencije
  • 25.11.2022.08:44

Opšta bolnica Zadar sprovodi internu istragu u slučaju 61-godišnje pacijentkinje koja je zavisna od kreveta i mora da prima kiseonik, a koja je nakon hospitalizacije otpuštena i sanitetskim vozilom poslata kući bez boce kiseonika, piše Slobodna Dalmacija.

Njen suprug kaže da je žena 20 minuta provela bez kiseonika, boreći se za život.

"To je ostavilo posljedice s kojima ćemo još morati da naučimo da živimo", rekao je muškarac koji tvrdi da je dan prije incidenta u bolnici nedostajalo ljekara.

Suprug: Rekli su da je vozim sam

"Kad sam stigao do nje, nakon što su je pregledali, bila je toliko crvena da sam se šokirao. Prišao sam bliže i shvatio da boca s kiseonikom uopšte nije bila prikačena", nastavlja suprug.

"Odmah sam to napomenuo medicinskoj sestri koja mi je odbrusila da ne može ona na sve da pazi i da je to uvijek problem s tim crijevima za kiseonik jer često ispadaju", dodao je on.

Nakon toga, kaže, predloženo mu je da je odveze kući.

"Kako da ja ženu s teškim oblikom hronične opstruktivne plućne bolesti, koja mora da leži s bocama kiseonika, stavim u svoj mali auto i vozim do kuće?! Rekao sam da ne dolazi u obzir i da je dovezu kolima s ljekarom. Kad smo sve dogovorili, otišao sam kući kako bi ih sačekao i smjestio u krevet. I tad je počela drama", priča suprug.

"Vozač je bio u šoku"

"Sanitetskom vozilu treba 20 minuta do našeg stana, a ja sam nakon deset minuta od kad su krenuli nazvao vozača da provjerim kakvo je stanje i na kojem nivou je kiseonik. S druge sam strane začuo muk. I onda pitanje: "Koji kiseonik?" Pokušavao sam da ostanem pribran, ali u tom su mi se trenu odsjekle noge", rekao je.

Suprug kaže da je vozač sanitetskog vozila htio da se vrati u bolnicu, no on mu je rekao da će ga čekati pred zgradom s bocom kiseonika. Do stana su je, kaže, pomogli susedi da je prenesu. Rekao je i da je vozač bio toliko u šoku da je sedeo neko vreme sam, sa strane, i pokušavao doći sebi. "Vikao je - "ubio sam je, šta su mi napravili"", prisjeća se suprug.

Suprug kaže da je nazvao bolnicu ali od njih nije dobio očekivano izvinjenje, a Slobodna Dalmacija poslala je Zadarskoj bolnici upit o incidentu.

Odgovor bolnice

"Nalog za sanitetski prevoz mogu dobiti samo osigurane osobe. Dispečer saniteta prima nalog za sanitetski prevoz od zdravstvene ustanove, porodičnog ljekara i slično. Na nalogu za sanitetski prevoz mora biti upisano ime i prezime pacijenta, adresa, dijagnoza pacijenta i specifičnosti prevoza (ležeći pacijent ili sjedeći pacijent).

U slučaju potrebe za pratnjom medicinske sestre i kiseonika u vozilu, zdravstvena ustanova koja izdaje nalog za sanitetski prevoz, mora obavezno staviti u napomenu da postoji potreba za kiseonikom (količina kiseonika u litrama koja je potrebna pacijentu), i pratnja medicinske sestre. Nalog za sanitetski prevoz spomenute pacijentkinje, bez napomene, dobili smo 22. oktobra od Opšte bolnice", odgovorila je direktorka Ivana Šimić.

(Slobodna Dalmacija)

Tagovi: