Србија

Дјевојчицу бољело испод ребара, доктори дали шокантну дијагнозу

  • Извор: Курир
  • 19.11.2023. 18:50

Није ријеткост да дјевојчице још у осмом разреду остају у другом стању.

Љекари кажу да код многих дјевојака тог узраста мјесечни циклус није устаљен, и да због тога ни не посумњају на трудноћу која се стога открије тек када више није могућ абортус.

Сања Тончић, јувенилни гинеколог у Дому здравља "Нови Сад" каже да код ње најчешће долазе пацијенткиње које имају између 15 и 19 година, мада буде и оних који имају и 14 и 25 година.

"Долазе нам углавном због неуредног циклуса, или ако је он обилан и болан, због повећаног секрета. Некада их код нас упути и дерматолог због акни или појачане маљавости, па им тада радимо хормонске анализе и ултразвук, а некада се због неуредног циклуса провјерава и штитна жлијезда. Дјевојчице најчешће дођу на први преглед са мајком. У сваком случају, дневно имамо од 15 до 20 пацијенткиња, а 80 одсто њих су сексуално активне", прича др Тончић.


Најватренија припадница ватрогасаца скинула униформу и одушевила мушкарце

Најватренија припадница ватрогасаца скинула униформу и одушевила мушкарце

Докторка Тончић открива и да дјевојке некада дођу с партнером, што је добро, јер онда заједно могу да причају о заштити.

Дјевојке се укључују и у радионице о превенцији малољетничке трудноће.

"Имали смо случај дјевојчице из осмог разреда која је имала близаначку трудноћу. Дешава се да мисле да имају неуредан циклус. Једна дјевојка се, рецимо, жалила на бол испод ребара, а то су били покрети бебе. Када дођу након десете недјеље, тада више не може ни абортус да се ради", наводи Тончић.

"Сваког другог мјесеца утврдим малољетничку трудноћу. Ипак, ми смо прије свега превентивни центар и бавимо се савјетодавним радом, а дјевојке знају да цијене посвећеност и касније редовно долазе на контроле", каже Тончић.

Истиче да дјевојкама савјетује да за трудноћу сачекају да прође пубертет.

"Ми им савјетујемо да сачекају да прође пубертет, јер им ни карлица није развијена. Оне нису освијестиле одговорност и не размишљају ни о кондому. Или посежу за пилулом 'за дан послије', која мора да се узме најкасније 72 сата након односа, али не смије да се узме поново у наредних шест мјесеци. Не знају ни да прекид односа није безбједна метода која ће их заштити од трудноће", наводи Тончић.

Дјевојчице сазнање о трудноћи углавном јако потресе. То је тешка ситуација за цијелу породицу, те некада мора да се укључи и психолог.


Милица Павловић изнервирана због фудбалера Србије

Милица Павловић изнервирана због фудбалера Србије

На крају, пракса је показала да најчешће ту нежељену дјецу одгајају бабе и дједови, јер млађани партнер, отац, врло брзо нестане из живота своје дјевојке.

Хламидија честа полна болест код младих

Велики број ових дјевојака има хламидију, која у крајњем може да буде узрочник неплодности. Некада се на прегледу установи да имају и предканцерогене лезије.

"Некад се открију цисте, а некада и ХПВ. А уколико имају инфекцију, могу да је пренесу партнеру, и зато је добро када код јувенилног гинеколога долазе у пару, јер им ваља објаснити да не треба да имају односе током лијечења", говори она, преноси "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: