Београд

Протест листе "Србија против насиља"

  • Извор: АТВ
  • 19.12.2023. 19:12

Београђани, предвођени лидерима листе “Србија против насиља” своје незадовољство усмјерили су на Изборну Комисију Србије – РИК.

Тврде да су покрадени. Траже понављање избора.  

"Имамо примјер да министар Полиције друге државе гласа на локалним изборима у Београду. Дошли смо да предамо све своје доказе које имамо, има их још, имамо стотине и стотине примједби, и то су приговори. И оно што можемо да кажемо да ћемо као народни посланици овдје остати а колега Мирослав Алексић и ја овдје остајемо на дуже вријеме и започињемо штрајк глађу", рекла је Мариника Тепић, носилац Листе "Србија против насиља".

"Ја постим овај пост и постићу на води у наредним данима, строжије с обзиром да сутра славим Светог Николу просто морам да водим рачуна и о томе", каже Мирослав Алексић, "Србија против насиља".

О штрајку глађу није баш било јединства али јесте око позива окупљеним грађанима да спријече одржавање сједнице РИК-а. Сједница је каснила  ali док су испред зграде скандирали, чланови су потврдили прелиминарне резултате. Потврдили су и да су пронађени ножеви, палице и мотке.

"Вечерас је физички нападнут директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић и његови сарадници затим је нападнуто више чланова РИК-а, чак су нападнути и кандидати народне листе СПН", рекао је Владимир Димитријевић, предсједник РИК-а.

Димитријевић је примио, каже, чланове опозиције и објаснио да РИК није орган за спровођење избора у Београду- већ градска Изборна Комисија тј. ГИК. РИК није ни другостепени орган за ГИК – то је виши суд у Београду. РИК не може ни да распише ни да спроведе  нове београдске изборе - па није најјасније зашто је њих опозиција изабрала као мету протеста.

Пратите нас и путем Вибера