Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Vulin na snimanju filma "Oluja": Srbi će pisati svoju istoriju

  • Извор: Танјуг
  • 03.10.2021. 11:38

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posjetio je filmsku ekipu koja u okolini Valjeva snima film "Oluja" i istakao da nikada više niko neće umjesto Srba pisati njihovu istoriju.

- Zaslužili smo i izborili se za pravo da mi pišemo svoju istoriju i ispričamo je. Niko više nikada neće trovati našu djecu lažima o srpskom narodu. Izborili smo se za istinu i pravo da o njoj govorimo - poručio je ministar Vulin, saopšteno je iz MUP-a.

Istakao je da smo dočekali “Oluju“, zato što smo ćutali o Јasenovcu i da smo zato što svojoj djeci nismo dozvolili da znaju istinu o tragediji srpskog naroda dočekali da nam drugi pišu istoriju, da nam se podsmijevaju, da nas teraju da priznamo lažne genocide, da nas primoravaju da se pravimo kao da je “Oluja“ “humanitarna“ akcija.

- Velika je stvar što ova generacija srpskih umjetnika i državnika ne dozvoljava da se istina o tragediji i stradanju srpskog naroda ne zaboravi i što ćemo na velikom platnu vidjeti istinitu priču o “Oluji“ - rekao je Vulin.

Kako je naglasio, srpski narod je zaslužio da sam piše svoju istoriju i da ne dozvoli da je drugi prave za nas.

- Kada drugi istoriju prave za nas i kada drugi odlučuju o nama onda se o nama govore laži i predstavljaju kao istina, onda nas primoravaju da priznamo tuđe genocide, tuđe zločine prihvatimo kao svoje - ocijenio je Vulin koji se zahvalio filmskoj ekipi koja je, kako je ocijenio, uložila sebe u istinu o srpskom stradanju i zločinačkoj akciji “Oluja“.

- Ovo će vidjeti cijeli svijet, a na srpskoj državi je da pomogne ovim mladim ljudima da na najbolji mogući način prikažemo našu istinu - poručio je Vulin.

Vladan Anđelković, producent filma “Oluja" ukazao je da je uspješno završeno 60 snimajućih dana, po najvišim produkcijskim standardima.

Kako je objasnio, film se ne bavi političkim kontekstom “Oluje“ već tragedijom srpskog naroda koja je ispričana kroz vizuru običnih ljudi koji su u tom zločinu protjerani iz Hrvatske.

- Fokus nam je na priči o srpskoj porodici, u kojoj je glava kuće, koga igra Јovo Maksić, otišao u diverzante, a kroz film pratimo njegovu priču i priču članova njegove porodice koji su izbjeglice u koloni - rekao je Anđelković i dodao da zapaženu ulogu u filmu imaju dvoje 12-godišnjaka.

Naveo je da mu je drago da je ministar Vulin posjetio set snimanja filma i serije “Oluja“ i naglasio da je on i kao ministar odbrane i rada pružao veliku podršku projektima koji se kroz kulturu bave odbranom nacionalnih interesa.

Miloš Radunović, reditelj i scenarista filma i serije “Oluja“, istakao je da je snimanje filma izuzetno zahtjevno, da nije riječ o klasičnim scenama i da je filmska ekipa stalno u pokretu.

Objasnio je da scenario prati sudbinu tri, četiri porodice, jedne diverzantske linije koja je ostala u pozadini i njihovih porodica koje su krenule u izbjeglištvo u koloni i njihovih sudbina.

Kako je istakao Radunović, tragedija se uvijek najbolje vidi na običnim pričama malih ljudi.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!