"Блумберг“

Америка у страху - "Највећа руска пријетња долази из овог правца"

  • 24.02.2024. 12:00

Руске подморнице представљају пријетњу за Запад, посебно за подводне комуникационе каблове, изјавио је пензионисани адмирал америчке Ратне морнарице и бивши командант НАТО Џејмс Ставридис, пише „Блумберг“.

„Руске подморнице вјероватно имају могућност да се спуштају до подводних каблова који су постављени на великим дубинама, и могу да поремете њихов рад“, пише Ставридис у чланку под називом „Најстрашнија нова руска пријетња је под водом, а не у свемиру“.

Адмирал такође сматра да те подводне комуникације, кроз које свакодневно пролазе бројне финансијске трансакције, нису довољно заштићене. По његовим ријечима, оне су „Ахилова пета“.

Подсјећамо, у Америци су раније упозоравали на „руску пријетњу“ у свемиру. Како је објаснила Бијела кућа, „пријетња по националну безбједност“, на коју је упозорен Конгрес, односи се на „противсателитско оружје“ које наводно прави Русија. Због тога је амерички предсједник Џозеф Бајден наложио администрацији да ступи у директан контакт са Москвом.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да је Русија увијек била категорички против распоређивања нуклеарног оружја у свемир. Он је позвао да се поштују сви споразуми који постоје у тој области.

(Спутњик)

Пратите нас и путем Вибера

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм