Osnivač Microsofta

Bil Gejts upozorava: Ovo bi moglo biti sljedeća velika prijetnja čovječanstvu

  • Izvor: Euronews
  • 19.02.2023. 16:45

Bil Gejts je nadaleko poznat po svojoj poslovnoj sposobnosti i humanitarnim potezima. Međutim, suosnivač Microsofta i multimilijarder takođe često daje i svoja predviđanja o tehnološkom napretku, ali i zdravstvenim krizama ili pandemijama koje prijete svijetu.

U govoru na "TED" konferenciji, Gejts je 2015. godine upozorio da je samo pitanje vremena kada će svijet zahvatiti nova pandemija, kao i da planeta nije spremna da se sa njom nosi.

U posljednje vrijeme, njegova upozorenja tiču se još jedne stvari koju smatra rastućom prijetnjom po globalnu bezbjednost: Gejts upozorava na bioterorizam.

Prema "Interpolu", bioterorizam se odnosi na "namjerno oslobađanje bioloških agenasa ili toksina u svrhu nanošenja štete ili ubijanja ljudi, životinja ili biljaka sa namjerom da se zastraši ili prinudi vlada ili civilno stanovništvo na dalje političke ili društvene ciljeve".

U nedavnom intervjuu za "BBC", britanski novinar Amol Rajan pitao je Gejtsa šta je po njegovom mišljenju velika prijetnja sa kojom će se čovječanstvo suočiti u budućnosti, a da se o tome ranije nije dovoljno razmatralo.

Pošto smo, kako je rekao, počeli da "dovoljno razmišljamo o klimatskim promjenama", odgovor milijardera bio je "bioterorizam, koji je zaista užasan".

Bioterorizam i pandemije su donekle slični jer izlažu čovječanstvo opasnim, pa čak i smrtonosnim bolestima, rekao je milijarder, ali je dodao da je "malo teže odbraniti se od biološkog terorizma, jer ko god to pokušava da izvede, čini to svjesno i razumije tuđe odbrambene sisteme".

Prijetnja od napada antraksom

Interpol kaže da ima dovoljno dostupnih informacija koje ukazuju na to da neki pojedinci i terorističke grupe imaju sposobnost i namjeru da koriste biološke agense kako bi nanijeli štetu društvu. 

Ova međunarodna policijska organizacija je čak razvila operativni priručnik za istraživanje potencijalnog biološkog i hemijskog terorizma na dijelu interneta koji se zove "dark veb", kako bi pomogla obaveštajnim službama širom svijeta.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC) kaže da bi bioteroristički napad najvjerovatnije uključivao bakterije koje izazivaju antraks, bolest od koje ljudi i životinje mogu ozbiljno da obole, prenosi "Euronews Next".

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od toga kako bakterija ulazi u tijelo - obično je to kroz kožu, pluća ili gastrointestinalni sistem, a na osnovu toga se i određuje vrsta bolesti.

Simptomi za kožni antraks, koji je najčešći, mogu uključivati grupu malih plikova ili kvržica koje svrbe, kao i bezbolne rane na koži sa crnim središtem, a one se češće pojavljuju na licu, vratu, ili rukama.

"Sve vrste antraksa mogu se proširiti po cijelom tijelu i izazvati smrt ako se ne liječe antibioticima", navodi CDC.

Inhalacioni antraks, koji se unosi disajnim putevima, skoro je uvijek fatalan, mada uz agresivno liječenje oko 55 odsto pacijenata može da preživi, dodaje se.

Antraks je već korišćen u prošlosti. Godine 2001, praškasti antraks je namjerno stavljen u pisma koja su poslata preko američkog poštanskog sistema. Dvadeset dvije osobe, uključujući 12 pismonoša, dobile su antraks, a petoro je preminulo.

Drugo biološko oružje koje bi potencijalno moglo da se koristi, prema CDC, jeste virus variole koji izaziva male boginje, zatim bolest koja napada žlijezde a tipično pogađa konje, kao i melioidoza, zarazna bolest uzrokovana klicama koje se prirodno javljaju u određenim dijelovima svijeta poput jugoistočne Azije i sjeverne Australije.

Kako se pripremiti za bioteroristički napad

Pod pretpostavkom da ćete nakon eventualnog napada možda morati sami da preživite nekoliko dana, važno je da napravite komplet zaliha za katastrofu - tu spadaju osnovne stvari kao što su hrana, baterijska lampa i voda.

Takođe, CDC savjetuje da odvojite malo vremena i sa ostalim članovima domaćinstva porazgovarate o planu za hitne slučajeve.

Razmotrite pitanja poput skloništa, puta za evakuaciju, kao i kompleta zaliha. 

Baš kao što je to uradio kada nas je upozorio da nismo dovoljno spremni za pandemiju prije nego što je korona virus "pogodio" planetu, Gejts je i sada pozvao na veća ulaganja u tehnologije za otkrivanje i reagovanje na bioterorizam.

Suosnivač Majkrosofta, peti najbogatiji čovjek na svijetu i drugi najveći saradnik Svjetske zdravstvene organizacije, vjeruje da se moraju ojačati i međunarodna saradnja i globalni zdravstveni sistemi, kako bi se obezbijedilo da svijet bude bolje pripremljen za biološke prijetnje.

"Dobra vijest je da će sve što uradimo u pripremama za buduće pandemije, biti izuzetno korisno i u slučaju bioterorizma. Loša vijest je to što mislim da nismo onoliko aktivni koliko bi trebalo", rekao je Gejts.