Zapadni mediji javljaju da je poginuo

Jevgenij Prigožin - "Mrtav čovjek koji hoda"

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2023. 19:52

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin prema pisanju zapadnih medija poginuo je u padu poslovnog aviona u Rusiji. Informaciju da je Prigožin poginuo ne prenose ruski mediji. Njihova informacija kaže da je Prigožin bio na spisku putnika, ali se ne zna da li je ušao u ovaj avion. Šef Vagnera nakon pobune Vagnera važio je za "mrtvog čovjeka koji hoda".

U padu aviona svi putnici su poginuli, potvrđeno je iz ruskog Ministarstva.

Dan prije objavljen snimak iz Afrike?

Avion koji je pao putovao je iz Moskve za Sankt Peterburg. Po prvi put od pobune Vagnera, baš juče se oglasio Prigožin koji je tvrdio da se nalazi u Africi.

Na snimku je u pustinji, nosi kamuflažno odijelo i drži pušku u ruci.

"Radimo. Temperatura je +50 - sve kako želimo. Vagner provodi akcije izviđanja i potrage, čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom. Pravda isreća za afričke narode, noćna mora ISIS-a i drugim banditima. Prihvatamo svoj posao kao pravi heroji, izvršavamo zadatke koje smo dobili, što smo obećali i što možemo učiniti", rekao je Prigožin.

Da li je riječ o starijem snimku nije poznato, ali se ne može reći ni da nije snimak koji je nastao juče. Još uvijek traje uviđaj i čitav svijet sa neizvješnošću čeka potvrdu je li Prigožin mrtav ili nije.

Pobuna i kraj

Vagner je započeo pobunu 23. juna kada su vojnim vozilima krenuli ka Moskvi. To je doživljeno kao vojni udar, ne samo u svijetu, nego i u Rusiji.

Putin: Ovo je izdaja!

Putin: Ovo je izdaja!

To je objelodanio i ruski predsjednik Vladimir Putin kada je upotrijebio samo jednu riječ - "izdaja". Vagnerovci su završili na potjernicama i uslijedila je hajka od 48 sati. Šef Vagnera vidio se na potjernici "živ ili mrtav". Pretpostavljalo se da iz ovog sukoba neće izaći živ.

Prigožin je optuživao za izdaju vojno rukovodstvo Rusije, dok nijednom nije spomenuo predsjednika Rusije. Pobuna Vagnerovaca brzo je ugušena, ali ne u krvi. Barem ne u poznatom turskom scenariju. Prigožin se na kraju sastao i sa Putinom.

Tu je postignuto primirje, ali ne i zaborav.

Objavljen snimak pada aviona u kojem je bio Prigožin

Objavljen snimak pada aviona u kojem je bio Prigožin

Dogovor kojim su ove nesuglasice prevaziđene podrazumijevao je odbacivanje optužbi protiv Prigožina, kojem je ponuđeno da se preseli u Bjelorusiju.

Sukob Vagnera i ruskog Ministarstva odbrane oko načina vođenja rata u Ukrajini vođen je veoma javno. Prigožin je u više navrata optuživao ministarstvo da ne snabdijeva njegovu grupu municijom.

Ali, Peskov je u ponedjeljak, 10. jula rekao da je šef plaćeničke grupe bio među komandantima koji su bili pozvani u Kremlj pet dana poslije pobune.

Poginuo Jevgenij Prigožin

Poginuo Jevgenij Prigožin

"Predsjednik je dao ocjenu učinka ove kompanije na frontu", rekao je Peskov, prenosi agencija Interfaks.

"Dao je i ocjenu događaja 24. juna. Putin je saslušao objašnjenje komandanata i predložio nekoliko opcija za njihov angažman na frontu u budućnosti".

Portparol Kremlja rekao je i da je Prigožin rekao Putinu da ima bezrezervnu podršku Vagnera.

Predviđali mu brzu smrt

Poruka da je Prigožin u životnoj opasnosti stigla je ni manje ni više od američkog predsjednika Džo Bajdena.

"Bio bih oprezan šta jedem. Obratio bih pažnju na jelovnik", rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

"Bloomberg" navodi da je Bajdenova šala aludirala na, kako se ističe, "ruske bezbjednosne službe koje koriste nervne agense i polonijum kako bi ubijale političke neprijatelje Vladimira Putina".

Bajden: Da sam Prigožin pazio bih na jednu stvar

Bajden: Da sam Prigožin pazio bih na jednu stvar

Napominjemo da još uvijek nije potvrđeno da je Prigožin ušao u avion koji je pao. Svi putnici su poginuli, on je bio na spisku, ali nema potvrde da je i on poginuo.

Sve ključne naslove iz prethodnih nekoliko mjeseci pročitajte na sljedećim linkovima:

Ko je Jevgenij Prigožin?

Ko je Jevgenij Prigožin?


Šta je grupa Vagner koja prijeti Rusiji?

Šta je grupa Vagner koja prijeti Rusiji?


Putin otkrio o čemu je razgovarao sa Prigožinom

Putin otkrio o čemu je razgovarao sa Prigožinom




Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.