"Nestao" i Zalužni

Kijev demantuje da je šef obavještajne službe mrtav, ali ne nudi dokaze

  • Извор: РТ Балкан
  • 06.06.2023. 11:09

Zvaničnici u Kijevu odbacili su nedavne medijske tvrdnje o navodnoj smrti prvog čovjeka ukrajinske vojne obavještajne agencije (GUR) Kirila Budanova, rekavši da se radi o ruskoj "dezinformaciji".

Centar za suzbijanje dezinformacija, koji vodi ukrajinski Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu, saopštio je da su svi izvještaji o navodnoj smrti Budanova lažni i da im je cilj da "siju paniku" među Ukrajincima, ali nije pružio nikakve dokaze koji bi opovrgli tvrdnje o Budanovljevoj pogibiji, niti je naveo gdje se on nalazi.

"Ako Ukrajina izgubi, izbiće treći svjetski rat"

Ukrajinski obavještajac nije se pojavljivao u javnosti od 29. maja, dan prije ruskog raketnog napada na "centre odlučivanja".

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potvrdio je krajem maja da je sjedište GUR-a bila jedna od meta udara, dok je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su svi "namjenski ciljevi" uspješno pogođeni.

Udari su bili odgovor na teroristički napad ukrajinske bespilotne letjelice na Moskvu, kada je oštećeno više stambenih objekata, a dvije osobe su zadobile lakše povrede.

Zašto je značajna brana Nova Kahovka

Zašto je značajna brana Nova Kahovka

Budanov je inače u maju obećao da će "nastaviti da ubija Ruse bilo gdje na licu zemlje do pobjede Ukrajine". Takođe, preuzeo je odgovornost za navodna ubistva "brojnih" ruskih javnih ličnosti, ne navodeći im imena.

Misterija nestanka Zalužnog: Gdje je glavni komandant ukrajinske vojske?

Misterija nestanka Zalužnog: Gdje je glavni komandant ukrajinske vojske?

Reagujući na na ove izjave, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da se radi o "naciji koja je defakto sponzor terorizma", te da Budanovljeve riječi dokazuju da je Putin bio u pravu kada je pokrenuo Specijalnu vojnu operaciju.

"RIA Novosti" javile su ranije da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni zadobio tešku povredu glave za vrijeme raketnog napada na komandni centar Ukrajinske vojske u blizini Hersona. Spekuliše se da je teško ranjen i da nije u stanju da obavlja dužnosti. General se nije pojavljivao u javnosti od sredine maja, piše RT Balkan.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.