Процедуре

Ништа од нове америчке помоћи Украјини: Пропало гласање у Сенату!

  • 07.12.2023. 07:14

Приједлог закона о додјели више од 100 милијарди помоћи Украјини, Израелу и Тајвану није прошао процедурално гласање у америчком Сенату.

Раније су демократе поднијеле петицију да окончају дебату и ставе документ на гласање у Сенату.

Да би се процедура завршила, одлуку прво мора да одобри најмање 60 посланика. "За" је било 49 сенатора, а против 51.

Поручио Зеленском да се убије па пронађен мртав

Поручио Зеленском да се убије па пронађен мртав

Дакле, покушај да се почне рад на суштини приједлога закона је пропао, па сходно томе, горњи дом Конгреса још неће моћи да га разматра, а још мање да одобри.

Бајден је раније тражио 106 милијарди долара за помоћ Израелу и Украјини, али није добио недвосмислену подршку у Конгресу.

Представнички дом, у којем већину имају републиканци, гласао је за подршку Тел Авиву, али је Сенат, који је под контролом демократа, блокирао иницијативу.

Отказано обраћање Зеленског пред америчким Конгресом

Отказано обраћање Зеленског пред америчким Конгресом

Бајден је изјавио да неће потписати нацрт закона о додјели помоћи Израелу без Украјине ако Конгрес одобри такав документ, док републиканци у Представничком дому инсистирају на одвојеном разматрању подршке Кијеву.

Из Бијеле куће су упозорили да, осим времена, понестаје и новца за помоћ Украјини.

И Пољаци схватају:

И Пољаци схватају: "Зеленски да изађе из бункера и отријезни се"

Америчка администрација је признала да раније издвојени новац понестаје, стога се и пакети наоружања који се шаљу Кијеву смањују. Почетком новембра Бијела кућа је саопштила да је Вашингтон потрошио 96 одсто свих средстава издвојених за подршку Кијеву од почетка руске специјалне операције.

Трка почиње: Јуриш на Зеленског!

Трка почиње: Јуриш на Зеленског!

Уколико Конгрес сада не успије да се договори о помоћи Украјини, то ће се догодити након празника који почињу 14. децембра за конгресмене и 15. децембра за сенаторе. Представнички дом наставиће са радом 9. јануара, а Сенат 8. јануара.

Пратите нас и путем Вибера