Красила насловну страну "Тајма"

Од иконе феминизма до персоне нон грата: Како је "пала" шпанска министарка

  • 27.11.2023. 16:22

Иако је некада красила насловну страну магазина "Тајм" те су је често описивали као "спаситеља феминизма" у Шпанији, Ирена Монтеро сада се суочава са потпуно неизвјесном политичком будућношћу.

Бивши шпански министар за равноправност прошле седмице је и званично разријешена функције, а током посљедњег говора на функцији, Монтеро је искористила прилику да упути и низ критика премијеру Педру Санчезу.



"Данас ме Педро Санчез избацује из ове владе. Надам се да вас никада неће оставити на миру те да имате храбрости да створите неугодности премијеровим пријатељима", рекла је Монтеро на примопредају дужности новоизабраном министру Ани Редондо.

Међутим, питање које се поставља је сљедеће - како је Монтеро од насловнице магазина Тајма дошла до позиције да је Педро Санчез у суштини тјера из владе?

Прије уласка у политику, Монтеро није имала запажену политичку каријеру. Радила је као благајница у супермаркету, а кроз љевичарску странку Подемос успјела се прогурати у сами врх шпанске политике.

Током 2019. године, Санчезвоа странка склопила је коалициони споразума са Подемосом, а Монтеро је преузела министарство равноправности.

Шпанија ће тек да

Шпанија ће тек да "гори": Договор је пао, амнестија најављена - Санчез и Каталонци постигли споразум

"Постоји доста поларизације око ње, посебно од људи изван странке. Она је министарка која генерише огорченост и антипатију. Она није типичан кандидат који генерише трансверзалност. Међутим, то није мјерило да се процјени је ли била добра министрка или не", рекао је политолог Луис Ориолс за "Јуроњуз".

Иако је министарство за равноправност било одувијек контроверзно, мандат Ирена Монтеро био је посебно турбулентан.

Многи су је критиковали због "отмице феминизма" до те мјере да је феминистички покрет потчињен њеном министарству.

"Она је слиједила образац који звучи као просвијећени деспотизам. Она је заиста радила на укључивању свих ЛГБТ особа, посебно транссексуалаца у нешто што се зову феминистичка права", мишљења су стручњаци, пише Кликс.

Злогласни закон "Само да значи да"

Ипак, многи сматрају да је оставка Монтеро политичка цијена коју је морала платити након усвајања новог закона о силовању, популарно названог "Само да значи да".

"Контроверзни закон ступио је на снагу прије годину и требао је бити строжи од претходног закона, али је умјесто тога резултирао смањењем казни за више од 1.000 сексуалних преступника који су били осуђени по претходном закону", пише Јуроњуз.

Реформом је ревидиран кривично закон тако јшто је сексуални пристанак постао кључни фактор у одређивању случајева напада, а све у покушају да се сваки сексуални чин без пристанка дефинише као силовање.

"Закон је укинуо мању оптужбу за сексуално злостављање и све прекршаје класификовао као сексуални напад. Такође, смањена је минимална и максимална затворска казна што је довело и до пуштања на слободу бројних преступника", наводи се.

Иако су правосудне институције упозоравале Монтеро о посљедицама, она је наставила с провођењем закона.

"Овај закон је требао бити тај који ће Подемосу дати популарност, требао је бити главни закон. Умјесто тога, постао је врло проблематичан и исцрпио је владу. Умјесто да постане закон који ће Ирену Монтеро учинити једном од икона феминистичке борбе, постао је закон који је изазвао кризу у влади", истиче се у анализи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?