Novi detalji

Spominju se nova imena u ključnim ulogama u "obuzdavanju" Vagnera 

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 26.06.2023. 15:14

Ruski mediji i dalje nagađaju o detaljima dogovora Jevgenija Prigožina i Vladimira Putina u kojem je posredovao bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Međutim, Institut za proučavanje rata prvi put u prvi plan stavlja dva nova imena - šefa kancelarije ruskog predsjednika Antona Vaina i ruskog ambasadora u Bjelorusiji Borisa Grizlova.

Oni su, navodno, imali jednu od ključnih uloga u događanjima od subote kada su se tenkovi Vagnera zaustavili na manje od 300 kilometara od Moskve.

Prema navodima ruskog nezaviosnog portala Meduze i ISW-a, Prigožin je u subotu oko podneva pokušao da stupi u kontakt s administracijom ruskog predsjednika, ali Putin je odbio bilo kakav kontakt s odmetnutim moćnikom.


Ruske snage dobijaju pojačanje: Čuvene Gurke sve više dolaze u Vagner?

Ruske snage dobijaju pojačanje: Čuvene Gurke sve više dolaze u Vagner?

Međutim, šef Vagnera, očigledno je bio ljut kada je shvatio da nije dobio podršku kakvu je očekivao, i vrlo brzo je krenuo u pregovore s Lukašenkom, Vainom i Grizlovim.

Prigožin se uspaničio i zbog činjenice da su njegovi vojnici pobili pilote i vazdušno osoblje ruskih vojnih snaga i strahovao je da će ga Putin smatrati odgovornim za taj čin.

Portal "Meduza", pozivajući se na neke ruske izvore, navodi da Putin nakon svega čak i razmišlja o promjenama u Ministarstvu odbrane.

Neki su otišli tako daleko i sugerišu da je to dio dogovora s Prigožinom.


Maloljetnik olovkom izbo dvojicu mladića

Maloljetnik olovkom izbo dvojicu mladića

Kakav god bio dogovor, Prigožinu se od subote naveče gubi svaki trag. Ruska televizija RTVI navodi da je Prigožinova pres služba javila da šef Vagnera ‘šalje pozdrave‘ i da će odgovoriti na sva pitanja "kada nivo komunikacije bude normalan".

Zanimljiva je i objava Telegram kanala koji je usko povezan s Vagnerom na kojem je objavljena fotografija Prigožina koji drži prst na usnama.

U potpisu stoji "planovi vole tišinu". Dakle, to je fraza koju Ukrajinci često koriste za svoju kontraofanzivu.

Пратите нас и путем Вибера