"Privremeni odlazak"

Sprema li se rat? SAD i Velika Britanija evakuišu dio osoblja iz Nigera!

  • 03.08.2023. 09:16

Sjedinjene Američke Države naredile su djelimičnu evakuaciju osoblja iz ambasade u Nigeru, saopštio je Stejt department.

"Stejt department nema veći prioritet od bezbjednosti američkih državljana, uključujući osoblje američke vlade koje služi u inostranstvu. S obzirom na trenutna dešavanja u Nigeru, Stejt department naređuje privremeni odlazak osoblja američke vlade koje nije neophodno i članova porodice koji ispunjavaju uslove iz ambasade SAD u Nijameju", navodi se u saopštenju.

Ne ide kako su planirali: Još jedna glavobolja za Evropu zbog Nigera!

Ne ide kako su planirali: Još jedna glavobolja za Evropu zbog Nigera!

Dodaje se da američka ambasada ostaje otvorena za ograničene hitne usluge za građane SAD.

"Sjedinjene Države ostaju posvećene našem odnosu sa narodom Nigera i nigerskoj demokratiji. Ostajemo diplomatski angažovani na najvišim nivoima", poručuju iz američkog ministarstva spoljnih poslova i ističu da odbacuju sve napore za rušenje ustavnog poretka Nigera.

"Afrički problemi - afričko rješenje, stranci da se ne upliću u situaciju u Nigeru"

I Britanska ambasada u Nijameju privremeno će smanjiti broj osoblja zbog bezbjednosne situacije, saopštilo je danas britansko ministarstvo spoljnih poslova.

"Došlo je do vojnog preuzimanja vlasti u Nigeru, što je dovelo do protesta i nemira", navodi se u saopštenju Forin ofisa, prenosi Rojters.

Zašto bi zbog državnog udara u Nigeru Francuzi mogli da ostanu bez struje?

Zašto bi zbog državnog udara u Nigeru Francuzi mogli da ostanu bez struje?

Dodaje se da je grupa koja je organizovala demonstracije 30. jula i danas pozvala na okupljanje.

"Protesti mogu da budu nasilni i situacija bi brzo mogla da se promjeni bez upozorenja", ističu iz britanskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi RT Balkan.

Burkina Faso i Mali: Vojna intervencija u Nigeru smatraće se objavom rata ovim državama!

Burkina Faso i Mali: Vojna intervencija u Nigeru smatraće se objavom rata ovim državama!

Vojni oficiri Nigera proglasili su prošle nedjelje šefa predsjedničke garde Abdurahmana Tijanija za novog šefa države i dodali da su suspendovali ustav i raspustili sve bivše institucije, nakon što su prethodno svrgli, a predsjednika Mohameda Bazuma zatvorili u njegovoj palati.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм