Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Vrijeme je da se Švedska pridruži NATO-u

  • Извор: Агенције
  • 06.07.2023. 16:55

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg poručio je nakon sastanka sa šefovima diplomatije Turske i Švedske da je vrijeme da se Švedska pridruži NATO-u, pišu Rojters i SVT.

Naveo je da će se na samitu u Vilnjusu sljedeće nedjelje sastati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i švedskim premijerom Ulfom Kristersonom kako bi razgovarali o članstvu Švedske.

Stoltenberg je na konferenciji za medije naveo da je na sastanku sa šefovima diplomatije Turske i Švedske Hakanom Fidanom i Tobijasom Bilstromom postignut napredak ka ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u i da je sastanak protekao dobro.

Turska jasna: Švedska ne može u NATO dok ne ispuni zahtjeve

Turska jasna: Švedska ne može u NATO dok ne ispuni zahtjeve

- Švedsko članstvo je nadohvat ruke. Svi smo saglasni da bi ratifikacija članstva Švedske u NATO-u trebalo da se dogodi što je prije moguće - rekao je Stoltenberg.

Istakao je da se radi na tome da se dobije pozitivna odluka Turske, ali da "ima još posla".

- Važno je da sljedeće nedjelje imamo pozitivan ishod - naveo je generalni sekretar NATO-a.

Nakon sastanka oglasio se i Tobijas Bilstrem koji je rekao da je Švedska ispunila sve što se od nje tražilo i da je tokom današnjeg sastanka postignut napredak.

Švedska spremna za NATO

Švedska spremna za NATO

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO 18. maja 2022. godine. Švedski zahtjev su ratifikovale sve članice NATO-a osim Turske i Mađarske.

Turska je blokirala proces optužujući vlasti u Stokholmu da pružaju utočište pojedincima i organizacijama koje se nalaze na turskoj crnoj listi.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: