Ле Пен подржала

Заокрет у Француској! Усвојен спорни закон о мигрантима!

  • 20.12.2023. 10:42

Француски посланици подржали су коначну верзију контроверзног новог закона о који би требало да ограничи имиграцију, који је довео до подјела у центристичкој владајућој коалицији предсједника Емануела Макрона.

Закон је резултат компромиса између Макронове партије и конзервативне опозиције, а представља наставак тренда увођења антиимиграционих закона широм Европе, наводи Ројтерс.

"Строге мјере су данас неопходне. Нећете ријешити проблеме Француза широм земље тако што ћете се држати за нос у Паризу", рекао је министар унутрашњих послова Жералд Дармамен након гласања у парламенту.

Двије силе скоро у потпуности напустиле долар!

Двије силе скоро у потпуности напустиле долар!

Бриселски "Политико" је изгласавање закона назвао Пировом побједом за француског предсједника Макрона, који се нашао на удару критике љевице, док десничарско Национално окупљање Марин Ле Пен тврди да је влада била инспирисала њиховим приједлогом да се странцима ускрати државна помоћ.

Кључни дио закона прописује да ће странци право на државну помоћ добити тек након пет година у Француској, односно након 30 мјесеци ако су запослени. 

Партија Марин Ле Пен изненадила је све када је најавила да ће подржати приједлог закона, што су у Макроновом блоку који жели да се дистанцира од крајње деснице протумачили као велику срамоту.

Провокација или незнање? Европска комисија објавила документ са усташком заставом

Провокација или незнање? Европска комисија објавила документ са усташком заставом

Влада је успјела да усвоји закон захваљујући обећању у посљедњем тренутку да неће донијети закон ако не добије довољну подршку без крајње деснице.

Укупно 349 посланика, укључујући посланике Макронове центристичке коалиције, конзервативце и 88 посланика Националног окупљања је гласало за нацрт закона, док је 186 било против.

Како наводи "Политико", иако се то може чинити као удобна већина, скоро четвртина посланика Макронове коалиције била је уздржана или је гласала против закона.

Ове двије европске земље неће моћи да

Ове двије европске земље неће моћи да "постоје" без руске нафте: Писали Бриселу!

Влада се сада суочава са разореном коалицијом у парламенту, дебате и компромиси су оставили Макронове савезнике са тешким модрицама, а 27 посланика из његове центристичке коалиције гласало је против најновије верзије закона.

У француској јавности све се гласније спекулише да би он ускоро могао да покрене реконструкцију владе, укључујући смјену премијера, како би поново ојачао своју позицију.

Тачка спорења у уторак била је да ли су влади потребни гласови Националног окупљања да би приједлог закона био изгласан у парламенту. Током хитног састанка у Јелисејској палати прије гласања, Макрон је упозорио своју странку да ће, ако не успије да добије већину без крајње деснице, одбити да усвоји закон.

Огласио се Трамп након шокантне одлуке: Бајден је пријетња за демократију!

Огласио се Трамп након шокантне одлуке: Бајден је пријетња за демократију!

Тај потез је требало да покаже да није било прећутног разумијевања или преговора између Макронове странке и странке његове највеће ривалке Марин Ле Пен.

Иако влади нису били потребни гласови посланика Националног окупљања како би приједлог закона био усвојен, он би пропао да су гласали против закона.

"То је болесна побједа", написао је политичар крајње љевице Жан-Лик Меланшон у оштрој објави на друштвеним мрежама.

"Без 88 гласова Националног окупљања", влада би имала "мање од апсолутне већине... Појављује се нова политичка осовина", додао је он, преноси РТ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.