Suđenje Daliboru Bošnjakoviću

Policijski inspektor žrtvu zastrašivao Milanom Novitovićem!

Srpko Savić, svjedok tužilaštva na suđenju nekadašnjem inspektoru PU Bijeljina Daliboru Bošnjakoviću, izjavio je u Okružnom sudu da mu je Željko Delić ispričao da ga je optuženi zastrašivao zbog nekadašnjeg v.d. direktora Civilne zaštite Republike Srpske Milana Novitovića.

Optužnica Bošnjakovića tereti za primanje mita, odnosno da je zastrašivao Delića i tražio mu 40.000 KM kako bi ga zaštitio od ”moćnog čovjeka”. Delić mu je isplatio 10.000 KM mita.

”Željko mi je pričao da ga ucjenjuje inspektor Bošnjaković. Rekao mi je da mu je već dao 10.000 KM, a da mu ovaj traži dodatnih 30.000 KM. To mi je ispričao nakon što sam ga pitao zašto je nervozan, jer je tri dana bio užasan”, rekao je Savić.

Inspektor zastrašivao žrtvu i uzeo mu 10.000 KM mita

Inspektor zastrašivao žrtvu i uzeo mu 10.000 KM mita

Tužilac ga je upitao zašto je Delić dao novac Bošnjakoviću, a svjedok je u konfuznom odgovoru prvo rekao da ga ucjenjuje ”radi zeta Milana Novitovića” (nekadašnji v.d. direktor Civilne zaštite Republike Srpske).

Svjedok je zatim rekao da je Bošnjaković taj novac trebao predati Novitoviću. Tužilac mu je pročitao iskaz, koji je dao u istrazi, kada je naveo da je Delić novac trebao dati da bi ga inspektor zaštitio.

”Vjerovatno je zato da ga zaštiti od Novitovića”, rekao je Savić.

U unakrsnom ispitivanju odbrana je upitala svejdoka da li je znao da Delić duguje Novitoviću više od 100.000 KM, Savić je rekao da za to prvi put čuje.

Svjedočio je i bivši v.d. direktor Civilne zaštite Republike Srpske koji je u sudnici precizirao da mu Delić duguje 109.000 KM, jer je preuzeo robu, za koju je on garantovao, ali je nije platio.

”Izmirio sam dug firmama i sad on taj novac duguje meni”, rekao je Novitović.

Potvrdio je da ga je Delić prijavio policiji, kako ne bi vratio dug, te da je u tom predmetu postupao Bošnjaković.

”Tužilaštvo je protiv mene obustavilo istragu, a Bošnjaković je u tom predmetu postupao korektno i više od toga”, istakao je Novitović.

Novi detalji ubistva inspektora: Kokanović i Savić došli u klub da traže Markovića

Novi detalji ubistva inspektora: Kokanović i Savić došli u klub da traže Markovića

Svjedok Bojan Ostojić u sudnici je prepoznao Bošnjakovića kao čovjeka sa kojim se Delić sastajao na benzinskoj pumpi ”Bijeljina put”. Kasnije mu je Delić rekao da se radi o inspektoru kojem je dao 10.000 KM.

Republičko javno tužilaštvo Bošnjakoviću na teret stavlja da je od Delića uzeo 10.000 KM mita. Navode da je on zastrašivao Delića, žrtvu krivičnog djela koje je istraživao, i od njega tražio 40.000 KM kako bi ga zaštitio od "moćnog čovjeka".

”Bošnjaković je 22. decembra 2021. godine telefonom pozvao Delića, koga je poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv Novitovvića. Nakon što su se sastali Bošnjaković je predstavio Deliću da mu "moćan čovjek" ugrožava život i živote njegove porodice, što je kod njega izazvalo strah", navodi se u optužnici.

Ubici se zakovao pištolj: Otkrivamo sve detalje ubistva inspektora u Bijeljini

Ubici se zakovao pištolj: Otkrivamo sve detalje ubistva inspektora u Bijeljini

Dodaje se da je inspektor potom zahtijevao 40.000 KM kako bi zaštitio Delića i njegovu porodicu.

"Oputženi je 23. decembra primio mito u iznosu od 10.000 KM. Potom je u januaru i februaru 2022. godine u više navrata telefonom, ali i u ličnim kontaktima od oštećenog zahtijevao da mu preda preostali iznos od 30.000 KM", navodi se u optužnici.

Bošnjaković je nedavno otpušten iz MUP Republike Srpske, a široj javnosti je poznat po slučaju ubistva inspektora Nenada Markovića ispred kafe bara ”Džil” u Bijeljini. Naime, Bošnjaković je bio direktni svjedok ubistva i osumnjičeni u tom predmetu je pokuša da puca i u Bošnjakovića ali nije uspio jer mu se pištolj zaglavio ili je ostao bez metaka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: