Hrvatska

Po djevojčicu (6) u vrtiću niko nije došao, odbio je 31 dom

  • Izvor: Indeks
  • 26.09.2023. 10:55

Javnost je juče zgrozila priča o d‌jevojčici (6) po koju niko nije došao u vrtić, a potom su je odbili 31 dom i svi udomitelji. Smještaj joj je pronađen tek nakon dramatičnog apela psihologa Valerije Kanđere, stručnjaka s višedecenijskim iskustvom u zagrebačkom centru za socijalnu zaštitu, koja je objavila na Facebooku nešto prije 15 sati.

"Djevojčica 6 i po godina. Lice porculanski glatko, okrugle smeđe oči umiljate mace s najdužim trepavicama na svijetu, kike omotane ružičastim gumicama i osmijeh koji ne silazi s lica. Ministre, trebamo žurni, žurni smještaj ove prekrasne d‌jevojčice! Tridesetijedna ustanova u Republici Hrvatskoj ne želi je primiti na smještaj.

Nijedan tim za udomiteljstvo u Republici Hrvatskoj nije dao pozitivan odgovor o smještaju. Kada smo je preuzeli iz d‌ječjeg vrtića specijalizovanog za d‌jecu s razvojnim teškoćama, odgojiteljica je plakala u nemoći, a moja socka i ja suze smo gurale nazad da se vrate tamo odakle su krenule.

Hara kašalj za koji nema lijeka, a doktori ne mogu utvrditi uzrok

Hara kašalj za koji nema lijeka, a doktori ne mogu utvrditi uzrok

Еvo, sada se nalazi u mojoj kancelariji Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu. Koji je promijenio ime pa više nije Centar. Ali koji je centralizovao sve što se dalo centralizovati bez smisla i logike. Еvo, to je reformisano. Ali nema smještaja za d‌jevojčicu koja se upravo glasno smije u mojoj kancelariji koji dijelim s još dva psihologa. Radno vrijeme nam je do 15.30. Gdje ćemo onda s prelijepom d‌jevojčicom koju sudbina nije pomazila, a sistem se bahato poigrava?" napisala je.

Dio osumnjičenih za kopanje tunela u Podgorici pobjegao autobusom u BiH

Dio osumnjičenih za kopanje tunela u Podgorici pobjegao autobusom u BiH

Time je ukazala na ozbiljne probleme u sistemu socijalne zaštite, koji je očito pred pucanjem, 

Sinoć je održana konferencija u Ministarstvu rada na kojoj je objavljeno da je d‌jevojčica zbrinuta u Centru Slave Raškaj i da je dobro. 

Na jučerašnjoj konferenciji u Ministarstvu tvrdili da su tek juče saznali da d‌jevojčica više nema gdje

Privremena direktorica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof rekla je da je riječ o d‌jevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj porodici te je opovrgnula medijske natpise da se za d‌jevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Sletio s ceste, omotao se oko stuba i prepolovio ga. Čudom preživio

Sletio s ceste, omotao se oko stuba i prepolovio ga. Čudom preživio

Ustanovili je da je smještaj d‌jevojčici pronađen nakon što je iz vrtića javljeno da dijete više ne može biti u primarnoj porodici.

"Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske zaštite iz kog razloga se ukazala potreba za privremenim smještajem. Ovd‌je je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama, gd‌je smo u zajedničkoj saradnji s ustanovom Slava Raškaj uspjeli i realizovati taj smještaj", rekla je Štritof.

Intimni odnosi posebno utiču na jedan organ

Intimni odnosi posebno utiču na jedan organ

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti d‌jevojčicu, Štritof je potvrdila da su dobijeni negativni odgovori, ali je, kaže, činjenica da je riječ o d‌jetetu s teškoćama u razvoju. Štritof kaže i da joj je žao da se preko društvenih mreža i portala objavljuju "ovakve stvari". 

Državna sekretarica Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je da je danas došlo obavještenje iz d‌ječjeg vrtića, na osnovu čega je zatražen žurni smještaj. "Stručni radnici su odmah krenuli u pronalazak žurnog smještaja za dijete", istaknula je Mađerić.

Ministarstvo već gotovo sedam dana zna za problem?

Ali prema pisanju Jutarnjeg, od prošle sedmice se zna da d‌jevojčica treba smještaj. Majka joj je navodno u ustanovi zatvorenog tipa, otac na nepoznatoj adresi, a šira porodica najavila je da će d‌jevojčicu u poned‌jeljak dovesti u vrtić i da neće doći po nju.

Kako pišu, još prošlu srijedu o svemu je obaviješteno Ministarstvo rada i socijalne zaštite, koje vodi ministar Marin Piletić, ali rješenje nisu našli.

Na putu prema drugom domu zvali ih da se ipak vrate u Slavu Raškaj. To nije trajno rješenje?

Stvar je završila tako što su vozač centra, socijalna radnica, psiholog i d‌jevojčica nakon završetka radnog vremena krenuli u fizički obilazak ustanova. U Domu za d‌jecu Zagreb uputili su ih u obližnji Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, koji se bavi pružanjem usluga korisnicima oštećena sluha te korisnicima s komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma, ali tamo više nisu zatekli nikoga od vodstva i stručnih radnika koji bi mogli odobriti prijem d‌jeteta.

Hrvatska upala u samoproglašenu državu na granici sa Srbijom

Hrvatska upala u samoproglašenu državu na granici sa Srbijom

Osim toga, Centar Slave Raškaj d‌jecu prima na smještaj samo tokom radnih dana, a ne i vikendom, pa to ne može biti trajnija solucija. Stručni radnici s d‌jetetom su se uputili prema ustanovi na zagrebačkom Prekrižju, koja je specijalizovana za brigu o osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj populaciji učenika s teškoćama u razvoju - ali ne i o predškolcima.

Poslanici NSRS odali počast ubijenim Srbima na KiM

Poslanici NSRS odali počast ubijenim Srbima na KiM

Na putu do Prekrižja presreo ih je poziv da se ipak vrate u Slavu Raškaj te da će oni primiti d‌jevojčicu, a da će se za vikend, ako d‌jevojčica ostane tamo, smjenjivati njihovi stručni radnici kako bi se brinuli o d‌jevojčici koja će ond‌je, čini se, biti jedino dijete.


Pratite nas i putem Vibera